Što je sreća?

Ono što je sreća za jednu osobu, za drugu nije.

Svatko ima svoj vlastiti i jedinstveni pojam sreće.

Ono što je zajedničko svima jest spoznaja da sreća najviše ovisi o nama samima. Odabiremo biti sretni ili nesretni, čašu smatrati dopola punom ili napola praznom. Naravno da postoje okolnosti na koje ne možemo utjecati i zbog kojih je normalno
biti nesretan (stradanja, smrt bliske osobe, rat, prirodne katastrofe, glad…)…

No, rezultati istraživanja potvrđuju da čak i takve okolnosti ne određuju hoće li se netko općenito smatrati sretnom osobom ili ne. Zapravo, više je ljudi koji se osjećaju sretnima među populacijom koja živi u skromnim ili čak oskudnim životnim uvjetima nego među ljudima koji imaju zadovoljene životne potrebe na razini znatno višoj od osnovne.

Sreća ne ovisi o objektivnim okolnostima već o našim predodžbama, o zamišljanju onoga što mislimo da bi sreća trebala biti, zamišljanju onoga za što mislimo da bi nas usrećilo. Uvijek se lako nađe razlog za biti nesretan.
Nema osobe kojoj su sva vrata i svi putevi ka sreći otvoreni ili pak osobe kojoj su sva ta vrata zatvorena. Pred zatvorenim vratima ne treba ostati predugo. Treba se okrenuti na drugu stranu, krenuti drugim putem, pokušati otvoriti neka druga vrata.

ostavite svoj komentar