Suh zrak

Suh zrak u grijanim i zatvorenim prostorima uzrokuje mnoge tegobe. Najviše su na udaru dišni organi – suši se sluznica nosa, ždrijela i sinusa, oštećuje se i podložnija je upalama.

Pod utjecajem suhog zraka i koža se suši, puca, sklona je iritacijama i svrbežu, a češće su i pojave glavobolje, umora i iscrpljenosti, smanjene koncentracije i dr.

Deficit vlage uzrokuje i probleme u kućanstvu. Rasušuju se parketi, drveni namještaj, tepisi, glazbala, odjeća, slike i dr. Stvari uslijed suhoće zraka lako pucaju, a stvaraju se i veće količine prašine.

Temperatura u prostoru u kojem boravimo (i kod koje se osjećamo ugodno) u izravnoj je vezi s vlagom zraka. Što je zrak suši za osjećaj ugode potrebnija nam je viša temperatura u prostoru. U tom smislu održavanje relativne vlage u prostoru (40-60%) doprinijet će i uštedama na grijanju. Za početak, dovoljno je kupiti digitalni mjerač vlažnosti zraka – higrometar i njime kontrolirati relativnu vlažnost zraka u prostoru. Stručnjaci preporučuju  vlažnost zraka od 40 do 60%. Ista vlažnost zraka optimalna je i za kućne ljubimce, biljke, drveni namještaj i sl.

Važno je naglasiti da često provjetravanje prostorija zimi ne povećava vlagu u prostoru (ili je to povećanje relativno kratkotrajno). Vanjski zrak koji otvaranjem prozora uđe u prostor, zagrijavanjem se opet osuši, a pri provjetravanju gubi se toplinska energija.

Zrak je moguće ovlažiti priručnim sredstvima i ovlaživačem zraka. Priručna sredstva, poput posudica s vodom ili mokrih ručnika koje stavljamo na radijatore, nepraktična su i relativno slabog učinka.
Najbolje rješenje je postavljanje uređaja za ovlaživanje u prostor u kojem boravimo. To može biti prostor u vlastitom domu, ali i na poslu. Prilikom izbora uređaja važno je obratiti pozornost na način kojim uređaj ovlažuje zrak – parni, ultrazvučni ili ishlapljivački. Treba obratiti pozornost i na potrošnju električne energije, kvadraturu prostora koji uređaj može kvalitetno ovlažiti, cijenu i dostupnost filtera koji se moraju mijenjati, servis, garanciju, vodu koja se koristi (iz vodovoda ili kupovna) i dr.
Neki od uređaja za ovlaživanje imaju mogućnost dodavanja eteričnih ulja što doprinosi boljoj kvaliteti zraka u prostoru.

Image by iNineteen from Pixabay

ostavite svoj komentar