Svjetski dan darivatelja krvi

Kap za život…

Svake godine 14. lipnja, obilježavamo Svjetski dan darivatelja krvi. Prilika je to da podsjetimo javnost da svaka zdrava punoljetna osoba može donirati svoju krv i pomoći drugom čovjeku.
Prilika je to da se prisjetimo milijuna dobrovoljnih darivatelja krvi diljem svijeta koji pomažu u spašavanju i produženju kao i poboljšanju kvalitete milijuna života.

Jednom dozom krvi
mogu se spasiti tri života.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih darivatelja krvi temelj je za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje.

Neka i vaša kap bude dio slapa koji život znači…

U našoj je zemlji sustav darivanja krvi izuzetno dobro organiziran i siguran. Ako ste zdravi i punoljetni pridružite se onima koji znaju da smo svi povezani i da ‚danas krv treba nekome drugome, sutra će možda trebati meni‘.
“Blood Cells”- Image courtesy of dream designs at FreeDigitalPhotos.net

Javite se svom liječniku i zatražite savjet, a mi vam u nastavku dajemo par osnovnih naputaka.

Kako se sve može dati krv?
Najčešći način davanja krvi jest “klasično” davanje, što znači uzimanje jedne pune doze krvi od 450 mililitara.
Također se mogu uzimati pojedini sastojci krvi, što zovemo davanje na aparatu – staničnom separatoru.
Koliko traje davanje krvi?
Nakon liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično davanje krvi traje desetak minuta.
Nakon toga je predviđeno vrijeme za odmor uz druženje s drugim davateljima te osvježenje uz lagani obrok i bezalkoholno piće.
Treba li jesti prije davanja krvi?
Nije poželjno biti natašte. Preporuča se lagani obrok nekoliko sati prije davanja krvi. Zbog bolesnika koji će primiti darovanu krv, NE preporuča se jesti izrazito masnu hranu ili piti alkohol 8 sati prije davanja krvi.

ostavite svoj komentar