Visoki kolesterol – prirodni lijekovi

Postoje dvije vrste kolesterola.

Jednog nazivamo dobrim kolesterolom drugog lošim. Loš kolesterol je povezan sa srčanim oboljenjima i zato bi se trebali pobrinuti da razina kolesterola ostane u granicama između 170 i 190 mg/dl.

Snaga biljnih vlakana
Sve vrste biljnih vlakana mogu izazvati snižavanje razine kolesterola. Prehrana bogata voćem, povrćem i integralnim žitaricama, sa manje masnoća ključ je uspjeha.

Mrkva (Daucus carota) i druge namirnice koje sadrže pektin
Mrkva je bogata biljnim vlaknom – pektinom. Sadrže ga još i jabuke i bijeli unutrašnji sloj kore kod agruma. Ove namirnice treba uzimati gotovo svakodenvno.
Ukoliko ste ljubitelj voća u voćnim sokovima, napominjemo da se korištenjem sokovnika uklanja najveći dio vrijednih vlakana – u soku ostaje svega oko 10% pektina.

Grah (Phaseolus, različite vrste)
Grah je također namirnica bogata biljnim vlaknima i siromašna mastima. Sadrži i lecitin koji također doprinosi snižavanju kolesterola.

Bijeli luk (Allium sativum) i crveni luk (Allium cepa)
Bijeli luk je već duže vrijeme poznat kao izuzetan lijek za kardiovaskularne bolesti, posebno za visoki kolesterol. Crveni luk također. Treba ih što više uključiti u svakodevnu prehranu.

Đumbir (Zingber officinale)
Konzumacija đumbira pomaže snižavanju kolesterola.Začinjavajte hranu đumbirom, grickajte ga…

Piskavica (Trigonella foertum-graecum)
Ova je ljekovita biljka bogata biljnim vlakonom, a uz to posjeduje umirujuća svojstva. Dokazano djeluje na snižavanje razine kolesterola.

Sezam (Sesamus indicum)
Jedan od najboljih izvora fitosterola je sjeme sezama. Uz sezam fitosterolima su bogate i sljedeće namirnice: zelena salata, sjemenke suncokreta, lješnjaci, krastavci, šparoge, cvjetača, špinat, smokve, crveni luk, jagode, bundeva, rotkva, marelice, celer i đumbir. Ovu listu namirnica možete iskoristiti za pripremu miješanih salata i juha kojima možete zamijeniti mesna jela koja izazivaju porast razine kolesterola.

Shitake gljive (Lentinus edodes)
Ove vrlo ukusne gljive sadrže lentinan koji aktivno djeluje na snižavanje razine kolesterola, a učinkovit je i kod virusnih bolesti, tumora, koristan za jačanje imuniteta.

ostavite svoj komentar