Vožnja i telefoniranje

Slanje ili čitanje SMS poruka…

Oko 20% prometnih nezgoda posljedica je korištenja mobilnih uređaja tijekom vožnje (20-30% izazvano je nekom vrstom ometanja vozača). Visoke kazne i rezultati provedenih istraživanja još uvijek nisu dovoljan argument vozačima da promijene svoje navike.
Posljednja istraživanja potvrdila su ona prijašnja i dokazala su da i oni vozači koji inače imaju dobre reflekse i dobri su vozači, kada u vožnji koriste mobitel, reagiraju znatno sporije, brzinom kojom bi reagirala starija osoba, odnosno osoba čije su reakcije i refleksi usporeni. Riječ je o reakcijama sporijim i do 10 sekundi, a znamo da samo jedna može značiti život ili smrt.
Pri brzini od 60 kn/h automobil prijeđe osam metara u pola sekunde – to je dužina od prilike dva pješačka prijelaza. Samo pogled na mobilni telefon može značiti udarac u pješaka koji prelazi preko pješačkog prijelaza.

Bez obzira na koji način koristili mobitel, putem fiksne instalacije, bluetootha ili na način da ga držimo u ruci (što je najgora opcija) njegovo korištenje u vožnji bezuvjetno produljuje vrijeme naše reakcije i povećava rizik od prometne nezgode.

Naša je reakcija nešto brža ukoliko se radi o nekom neutralnom razgovoru premda i tada sporija nego u okolnostima kada smo usmjereni isključivo na vožnju, a kada su u pitanju razgovori koji od nas zahtijevaju mentalni napor ili su emocionalno nabijeni (svađa, prepirka, sukob) tada reagiramo još sporije.
Dok telefoniramo sporije uočavamo prometnu signalizaciju, a dvostruko više puta uopće je niti ne primijećujemo.

Zaključak je: telefoniranje je rizično i treba ga izbjegavati za vrijeme vožnje. Riziku izlažemo i sebe i druge sudionike u prometu. Ukoliko se radi o neodgodivom razgovoru uputno je zaustaviti vozilo uz cestu ili na nekom prikladnom mjestu i obaviti razgovor za vrijeme stajanja.

Onima koji se nikako ne mogu odreći telefoniranja savjetujemo da barem pokušaju sljedeće:

  • ne birati brojeve u vožnji ili barem usporiti za vrijeme biranja,
  • skratiti razgovor ,
  • tijekom razgovora izbjegavati bilo kakve, a posebno nagle manevre u prometu (ubrzavanje, pretjecanje, skretanje..),
  • izbjegavati emotivne razgovore ili one zahtjevnije prirode (organizacijske i slične),
  • iskoristiti suvozača za biranje brojeva i odogovaranje na pozive,
  • izbjegavanje multitaskinga u automobilu (razgovaranje na telefon, pisanje, namještanje radio stanice i sl.),
  • koristiti slušalice, speakerphone i sl. uređaje,
  • kad god je to moguće stati sa strane i obaviti razgovor.

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar