Agavin sirup

Uživanje u slatkome na način prihvatljiviji za zdravlje…

…i ne stvara ovisnost.
Unatoč svim dobrobitima potrebno je konzumirati ga umjereno.

Agavin sirup po svojoj je strukturi fruktoza – dakle iz skupine ugljikohidrata koji se normalno nalaze u svom voću. U tom smislu pogodniji je za ljudsku konzumaciju i od bijelog i od smeđeg šećera čiji je sastav 97 do 99% saharoza. Ima niski (17) glikemijski indeks (ne izaziva nagli porast šećera u krvi, apsorbira se polako i ravnomjerno).

Agavin sirup jedna je od najboljih zamjena za šećer. Uz fruktozu (80%) sadrži i inulin (5%), koji djeluje kao probiotik, te poboljšava probavu i apsorpciju vitamina i minerala iz namirnica koje konzumiramo.

Ima vrlo sladak okus, zlatne je boje i ne preintenzivnog, karamela okusa. Jednostavan je za korištenje kod spravljanja deserata (idealan je za zaslađivanje laganih deserata poput pudinga i krema), zaslađivanje napitaka i sl. Budući da sirup od agave na sebe veže vodu, slastice ili keksi u kojima se koristi agavin sirup zadržavaju vlagu, pa je stoga agavin sirup idealna zamjena za zaslađivače koje obično koristimo u pravljenju kolača. Također, nije pregust,a njegov blagi okus ne dominira hranom koju njime zaslađujemo.

Bilo koji oblik šećera (i oni najzdraviji) koji pojedemo, a ne potrošimo, pohranjuje se u tijelu kao masnoća.

Važno je kupovati agavin sirup iz organskog uzgoja. Takav ne sadrži nikakve umjetne dodatke, aditive i pesticide (ili u tragovima). Izvrstan je za zaslađivanje deserata, no i dalje je važno kakve deserte jedemo, u kojim količinama i koliko često.

Proizvodnja
Proizvodnja počinje drobljenjem lišća agave, pri čemu se cijede sokovi koji se potom mehanički filtriraju (uklanjaju se sitne čestice tj. pulpa). Sok, koji ostaje u procesu hidrolize, u kojem temperatura ne prelazi 46 °C doživljava prirodne kemijske promjene. Konačno dolazi do mehaničkog uklanjanja boje, nekih minerala i okusa kako bi konačan proizvod dobilo neutralan izgled i okus, a pred samo punjenje agavin sirup se evaporira na temperaturi od cca. 40°C, kako bi došlo do isparavanja viška vode.
Budući da agavin sirup u sebi sadrži visok postotak fruktoze, nije ga potrebno konzervirati sa dodatnim kemijskim tvarima.

ostavite svoj komentar