Depresija u trudnoći

U prosjeku 10-20% žena tijekom trudnoće pati od depresije.

Uzroci? Genetska predispozicija, usamljenost, životna dob trudnice, brojnost djece (sa brojem djece raste i mogućnost za probleme sa depresijom tijekom naredne trudnoće), bračni problemi i dr.
Stres tijekom trudnoće lako može izazvati pojavu depresije ili ponovno javljanje i pogoršanje depresije ukoliko je osoba nekada u životu patila od nje. Postoji veliki rizik i od pojave depresije nakon porođaja, što pogađa i dijete i majku i cijelu obitelj.
Depresija može utjecati na sposobnost žene da se brine sama o sebi tijekom trudnoće. Depresivna osoba ne pridržava se preporuka liječnika, loše spava, neredovito se hrani. Prisutan je i rizik od prekomjerne upotrebe supstanci koje mogu škoditi i majci i djetetu. Najčešće se radi o duhanu, alkoholu i narkoticima. Povrh svega, depresija može narušiti uspostavljanje zdravog odnosa majke i djeteta što se može negativno odraziti na budući život.
Dolazak djeteta u obitelj zahtijeva ozbiljne pripreme, ali zdravlje treba uvijek biti na prvom mjestu. Zdrava i zadovoljna mama bolje će (i lakše) ispuniti svoju ulogu. Stoga bi tijekom trudnoće trebalo smanjiti dnevne obveze i češće raditi one stvari koje trudnicu opuštaju.

Važno je otvoreno razgovarati o eventualnim strahovima, nedoumicama, očekivanjima i sl.

Mnoge žene muči nesuglasje između očekivanja okoline i njihovih vlastitih očekivanja. Podrška i razumijevanje partnera, obitelji i prijatelja neprocjenjiva je u tom periodu života.

ostavite svoj komentar