Eterično ulje ružmarina

Spektar primjene ovog ulja izrazito je širok…

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je aromatična, 1-3 metra visoka zimzelena grmolika biljka. Samoniklo raste u cijelom Sredozemlju, u drugim se dijelovima svijeta uzgaja. U našim krajevima nalazimo ga duž cijeog priobalja, a najviše po Dalmaciji.
Ima igličaste listove, zelene boje, posebno aromatičnog mirisa i ljutog, oporog okusa. Cvate sitnim ljubičastoplavim (rjeđe bijelim) cvjetovima skupljenim u vretenaste cvatove. Često se uzgaja i kao ukrasna biljka.
Ružmarin, njegovi ekstrakti i eterično ulje primjenjuju se u kozmetici, kulinarstvu, u službenoj i narodnoj medicini. Od davnina poznata su ljekovita svojstva ružmarina.

Eterično ulje ružmarina dobiva se destilacijom cvjetića i listića ili cijelih grančica ružmarina vrste Rosmnarinus officinalis. U sastavu eteričnog ulja nalazi se 200-tinjak organskih tvari, a glavni sastojci se mijenjaju ovisno o geografskom položaju biljke od koje se dobiva ulje. Razlike u sastavu su značajne i vrlo važne za biokemijsko djelovanje ulja, pa se stoga ona klasificiraju kao posebni kemotipovi. Uobičajena su tri kemotipa eteričnogu lja ružmarina: 1,8-cineolni (iz sjeverne Afrike), kamforni (Provansa) i bornilacetat-verbenonski (Korzika).
Miris eteričnog ulja ružmarina svjež je, drvenasto-travnat, kamforast sa smolastim tonom. Pojedini kemotipovi imaju različito naglašene tonove.
Dobro se miješa sa lavandom, citronelom, cedrom, tamjanom, borom, petitgrainom i svim začinskim uljima.

Ružmarin – 1,8-cineol
Najsnažnije djeluje na dišni sustav, a posebno je učinkovit kod bronhitisa, astme i sinusitisa. Odličan je ekspektorans i dobar analgetik. Primjenjuje se kod tegoba urinarnih infekcija, kod umornih i napetih mišića, za bolju cirkulaciju, kod glavobolje i kao antireumatik. Potiče aktivnost središnjeg živčanog sustava pa je dobar za poboljšanje koncentracije kao i kod nervne napetosti.
Čest je sastojak pripravaka za inhalaciju.
Ovo je najzastupljenije ulje na našem tržištu.
Ne preporuča se primjena ovog ulja kod male djece.

Ružmarin – kamfor
Poznat je kao srčani tonik i kao pomoć kod neuromuskulatornih tegoba. Ublažava mišićnu napetost, a primjenjuje se kod reumatskih bolova i grčeva, spinalnog artritisa, sniženog krvnog tlaka i kod zubobolje. U manjim dozama opušta, a u visokim dozama djeluje suprotno.
Primjena ovog ulja ne preporuča se trudnicama, maloj djeci i osobama koje pate od epilepsije.
Eterično ulje proizvedeno od ružmarina koji raste u našim krajevima ubraja se u ovaj kemotip ulja.

Ružmarin – bornilacetat-verbenon
Najčešći je kemotip ružmarinovog eteričnog ulja i najsigurniji za upotrebu. Djeluje kao žučni tonik i regenerira jetru. Kod prehlada i bronhijalnih tegoba koristi se kao mukolitik.Dobar je imunostimulator. Preporuča se umornim osobama sa preopterećenom jetrom, osobama koje pate od neugodnog zadaha i sive kože. Pomaže kod povišenog kolesterola, ateroskleroze, postnatalne depresije i uravnotežuje rad endokrinog sustava i srca (nakon obilnog jela). Ovaj kemotip najčešće se koristi u pripravcima za njegu kože (zbog regenerativnih svojstava).Iako je najsigurnije od navedenih tipova eteričnog ulja ružmarina, trebaju ga izbjegavati trudnice, dojilje i mala djeca.

Ružmarin se upotrebljava u njezi kože i kose zahvaljujući svom adstrigentnom, antiseptičkom i stimulirajućem djelovanju. Potiče rast kose, sprečava njeno prijevremeno opadanje, a upotrebljava se i u preveciji prhuti.

Čest je sastojak u pripravcima protiv celulita.
Široku primjenu eterično ulje ružmarina nalazi i u kulinarstvu.

“Fresh Rosemary”- Image courtesy of Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar