Intuitivno jedenje ili intuitivna prehrana

Riječ je o prehrani koja postaje sve popularnija u svijetu, a i na našim prostorima. Glavna premisa ovog pristupa je: jesti što želimo, u količinama koje će nas zasititi jer se pretpostavlja da naša tijela prirodno znaju što im je potrebno. Je li ta pretpostavka točna ili nije?  

Rođeni smo i rasli jedući intuitivno. Maleno dijete jede kad je gladno i prestaje kad se zasiti. Ne razmišlja u okvirima restrikcija, opsesije, straha, žudnje, brojanja kalorija i sl. No, kako odrastamo naš odnos prema hrani se mijenja. Svakodnevni stres i izloženost brojnim marketinškim porukama o hrani u odrasloj dobi udaljavaju nas od intuitivne prehrane i općenito od slušanje unutarnjih tjelesnih poruka.

Free Apple Diet photo and picture

Intuitivno jedenje temelji se na načelima:

  • odbacivanja mentaliteta osobe na dijeti
  • poštovanja prema osjećaju gladi
  • pomirenja sa hranom
  • odbacivanja osude u našoj glavi
  • osjećanja sitosti
  • uživanja u hrani
  • savladavanja emocija bez hrane
  • poštovanja prema vlastitom tijelu
  • tjelovježbi
  • poštovanja prema svom zdravlju uz pomoć nutricionizma

Odakle početi? Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan budući da je svaki čovjek jedinstven. Svatko mora pronaći svoj put, svoj način. Nema strogih pravila. Nema formule.

Za razliku od uobičajenih dijeta koje nam kažu što bismo i kada trebali jesti kod intuitivnog jedenja polazište je da svaka osoba intuitivno zna što i koliko jesti. Mnogima upravo to predstavlja najveći problem jer su  zaboravili kako jesti intuitivno nakon što su usvojili i godinama prakticirali neintuitivne obrasce jedenja.

Jedna od opcija je na put intuitivne prehrane krenuti uz podršku profesionalca, osobe obučene za pružanje podrške početnicima. Ukoliko to nije opcija, možemo pokušati i sami.

Odbacivanje dijeta jedan je od najvažnijih koraka kako bi bili oslobođeni pritiska želje za gubitkom kilograma koja određuje naš izbor namirnica i odnos prema jedenju. Isto tako, odbacuje se i vaga jer ne bismo trebali robovati brojevima na vagi. Savjetuje se izbjegavati medijske objave, reklame i sve druge izvore informacija koje promoviraju razne režime prehrane i obećavaju uspješni gubitak kilograma. Zbog tih se poruka osjećamo loše i neuspješno i zato bi se trebali informirati na izvorima koji promoviraju zdrav odnos prema hrani, prema vlastitom tijelu, sa sobom.

Intuitivno jedenje promovira i neutralnost namirnica što od prilike znači da je hrana samo hrana i da u prehrani možemo uključiti svu hranu koju volimo. Polazište ove teorije je da ćemo kontrolu nad jedenjem imati onda kad hranu počnemo gledati kao hranu, neovisno o vrsti namirnice.  

Prije nego krenemo moramo si postaviti određena pitanja radi dobivanja predodžbe o tome u kakvom smo odnosu trenutno prema hrani. Pitanjima valja pristupiti iskreno i sa znatiželjom, bez osuđivanja i prosuđivanja. Morali bi se zapitati sljedeće: Kakav je moj trenutni odnos prema hrani? Jedem li što želim, kad želim i koliko želim? Izbjegavam li određene namirnice? Zbog čega? Jesu li mi neke namirnice zabranjene? Jedem li kad se osjećam tjeskobno, ljuto, tužno, sretno iako zapravo nisam gladna/an? Pojedem li sve s tanjura neovisno o osjećaju sitosti ili gladi? Odbijam li hranu iz straha od debljanja ili prejedanja? Jedem li više u neko doba dana? Dogodi li se da cijeli dan jedem relativno malo, ali navečer pojedem sve što mi dođe pod ruku, uključujući i one zabranjene?  Kako se osjećam u vezi mog odnosa s hranom?

Ovo su neka od pitanja koja bi nam trebala pomoći procijeniti naš trenutni odnos s hranom. Iako postoji još mnoštvo pitanja za razmotriti, za početak će i ovo dostajati.

Put ka intuitivnom jedenju nije brz i nije jednostavan. O tome kakvu su rezultati i je li slobodno intuitivno jedenje uistinu rješenje za probleme s prehranom, svatko će morati odgovoriti za sebe.

Image by bohed from Pixabay
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

ostavite svoj komentar