Kada prestati s hranjenjem na bočicu

Prijelaz sa bočice na čašu…

Negdje oko prvog rođendana (češće i prije) dijete će zamijeniti majčino mlijeko ili mlijeko u prahu s kravljim (sojinim, zobenim…) mlijekom.
Djeca su često vezana za bočicu jer ih pijenje iz nje smiruje, što u velikom broju slučajeva potiču upravo roditelji (kada je dijete nemirno, pogotovo noću, daje mu se bočica, a često djeca na počinak odlaze sa bočicom kako bi se lakše uspavala).
Što kasnije – to je teže dijete odviknuti od pijenja iz bočice.

IMAG2235Ne preporučuje se naglo prekidanje, već postupno dokidanje sa praksom pijenja iz bočice. Što je češće moguće djetetu treba napitke nuditi iz čaše. U početku to može biti samo uz glavni obrok (ručak). Čaša sa omiljenim likovima iz crtića, pohvala jer pije kao velik/a, nagrada za odlazak na spavanje bez bočice i sl. potaknuti će dijete da upotrebljava čašu. Pri prijelazu s bočice na čašu može se koristiti čašicu s usnikom – praktične su jer onemogućavaju prolijevanje tekućine, a najčešće su izrađene od plastike pa nema straha od loma.

Prijelaz na čašu je koristan i za zdravlje bebinih zubi jer predugo pijenje iz bočice povećava rizik od nastanka karijesa.

Isto vijedi i za dojenje. Nakon navršene godine dana djetetova života dojenje predstavlja užitak i opuštanje i naviku za dijete, a ne nutritivnu potrebu. Vrijeme je za odvikavanje.

Dijete koje se normalno razvija, zamjenu će prihvatiti nakon više ili manje opiranja i tvrdoglavosti.

ostavite svoj komentar