Koliko i kako jesti?

Jesti manje, uživati više…

Hrana je više od pukog zbroja nutrijenata, a prehrana više od zbroja hrane koja ju čini. Slijedom te logike i gastronomska kultura je više od pukog zbroja jelovnika koje nudi. Nju čine i bonton, običaji pri jedenju, niz nepisanih pravila, cjelokupan odnos čovjeka prema hrani i jedenju.
Kako se jede u pojedinoj kulturi podjednako je važno kao i ono što se jede. Znatno je lakše od pojedine kulture posuditi hranu nego li prehrambene navike, čijim bismo usvajanjem pomogli svojemu zdravlju.ID-100170339

Npr. Francuzi jedu dosta zasićenih masnih kiselina i pretpostavili bismo da će zbog toga imati određenih zdravstvenih problema (visok postotak srčano-žilnih ovoljenja, visoku stopu pretilosti i sl.). No, nemaju ih. Riječ je o njihovoj kulturi jedenja, gastronomskoj kulturi. Francuzi rijetko jedu između obroka, obroke jedu u društvu i dijele s drugima, jedu male količine i ne uzimaju repete, jedu dugo i polako. Prehranom unose znatno manje kalorija, ali u njima više uživaju. Ne smijemo zaboraviti i to da Francuzi uz glavne obroke, ručak i večeru, konzumiraju vino.

ID-10014555U francuzskim restoranima poslužuju se znatno manje porcije, što je važno jer smo skloni vjerovati da je, bez obzira na to kolika nam je porcija poslužena, upravo to količina koju trebamo pojesti.
Stanovnici Okinawe, pripadnici jedne od najzdravijih populacija na svijetu drže se načela – jesti dok nisi 80% sit. Kako znati kada smo 80% siti – moramo jesti polakše i biti u prisnijem odnosu s našim osjetilima. Manje pažnje moramo poklanjati izvanjskim, a više unutarnjim signalima koji nam govore kada smo siti.

Zaključak stručnjaka je – treba jesti manje, jesti polako i uživati u svakom zalogaju.
U jedenju postoji razmjena između kakvoće i količine. Jedemo li kvalitetnu hranu pojest ćemo manje količine. Nekvalitetna, brza hrana obiluje praznim i prekobrojnim kalorijama i zavarava naša osjetila.

Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of foto76 / FreeDigitalPhotos.net
Image courtesy of Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar