Kuhanje sa sirom

Sa sirom se bolje jede…

Svježe naribani parmezan ili ovčji sir jelima od tjestenine daju poseban okus, nabujci sa zapečenom koricom od sira pričaju sve svjetske jezike…

Prilkom kupnje prednost treba dati cijelom (ili narezanom) siru pred naribanim. Sir u komadu jednostavno se može narezati korištenjem specijalnog noža za rezanje sira na tanke šnite (fete). Naribani sir često se koristi za zapečene površine jela i za nabujke.
Većina sireva loše podnosi visoku temperaturu i dugotrajno kuhanje. U takvim slučajevima sir se često zgruša i stvrdne što može pokvariti i trud i dojam o jelu. Masne vrste sireva tope se bolje od sireva sa niskim sadržajem masnoće. Što manje masnoće sir sadrži, to se teže rastapa i nepovoljniji je za kuhanje i pečenje.
Svježi sir dobar je temelj slatkim jelima. U kombinaciji sa začinskim biljem i raznim začinima od njega se prave ukusni namazi i umaci.

Ukoliko pazite na kalorije možete koristiti i sireve sa manjim postotokom masnoće, ali prema sljedećim uputama:

Umak od sira bit će bolji ako se sir sa manjim udjelom masnoće rastopi u vodenoj kupelji.
Nemasne sireve kratko zapecite na temperaturi od najviše 180°C, jer će u protivnom korisa biti
poput gume, ljepljiv i žilav.
Ako se u umaku sa nemasnim sirom stvore grudice, posudu sa umakom treba odmah maknuti sa vatre, a umak izmiksati ili istući metalnom pjenjačom.
Najbolje je koristiti naribani sir (a tvrdi se sirevi najlakše ribaju kada su hladni), kojem treba manje vremena i niža temperatura da bi se otopio.
Lagano miješanje na niskoj temperaturi također će pomoći da se sir ravnomjerno rasporedi po cijeloj posudi a da se ne naprave grudice.
U posudu s naribanim sirom dobro je dodati i nekoliko kapi limunovog soka (kako se sir ne bi zgrušao i stvrdnuo).
Ukoliko sir želite pohati, najlakše ćete to učiniti ako prije pohanja sir držite 15-20 min u zamrzivaču kako bi zadržao konzistenciju i čvrstoću.

ostavite svoj komentar