Kupnja ekološki ugojene hrane

Putem neformalnih udruženja…

Tzv. Grupe solidarne razmjene (GSR) su neformalna udruženja kupaca uglavnom ekoloških proizvoda koji direktno sa proizvođačima zdrave hrane dogovaraju kupnju.
GSR funkcionira tako da proizvođač (poljoprivrednik) objasni zainteresiranoj skupini što i kako namjerava uzgojit i posaditi i što če biti aktualno u koje doba godine – npr. u lipnju grašak i blitva i trešnje, u srpnju mahune, paprike i rajčice, u rujnu cvjetača i sl. Zainterirani članovi potom svaki za sebe (svoju obitelj) predviđaju koliko će kojih namirnica trebati. Ponekad se plaćanje namirnica obavlja unaprijed, no to nije uvijek nužno.
Ovakav način udruživanja ima niz prednosti – poljoprivrednik ima osiguranu distribuciju, zainteresiranim građanima ekološki uzgojene namirnice dostupne su po pristupačnim cijenama, skraćuje se put od polja do stola, namirnice su sezonske i svježe, s ljudskim licem, za razliku od onih koje kupujemo po trgovačkim lancima – nerijetko sumnjivog porijekla i loše kvalitete.

U svijetu ovakav način udruživanja nije novost. Pod raznim imenima i u raznim varijantama ovaj fenomen poznat je već dugi niz godina. U Japanu je 1971. godine u Kobeu pokrenuta prva poljoprivredna kooperativa s deset obitelji koje su rižu i povrće plaćale svojim radom i novcem. Danas je u Japanu 16 milijuna građana udruženo u u 650 teikei udruženja. 1973. godine u Švicarskoj je skupina entuzijasta pokrenula farmu koja je uključivala i sudjelovanje kupaca u radu na imanju. Model se ubrzo proširio svuda po svijetu – u raznim varijacijama.

Krizna vremena zahtijevaju da se glave skupe i da si ljudi pomažu, da se udružuju. Ovo je izvrstan način udruživanja, u kojem svi dobivaju.

Za one koji žele saznati više informacija o grupama solidarne razmjene prepručamo informiranje preko GSR brošure.
Najbližu lokalnu grupu možete pronaći na popisu grupa.

 

ostavite svoj komentar