Leća – zdravlje na tanjuru

Leća je grahorica (mahunarka) bogata vlaknima, vitaminima (posebno onima B skupine), mineralima (fosforom, magnezijem, cinkom, željezom). Osim navedenih sastojaka, leća sadrži i mnoge fitokemikalije, (aktivne biljne spojeve) koje mogu djelovati antioksidativno i spriječiti razvoj kroničnih bolesti.

Nije kalorična (100 g leće sadrži tek 116 kalorija), hranjiva je, zasitna i jednostavna za pripremu.

Leća može biti zelena, crvena i smeđa, vrlo su sličnog nutritivnog sastava. Izvrsna je u varivima, salatama i prilozima.

Lenses, Legumes, Food, Vegan, Vegetarian

Smeđa leća najpoznatija je i najčešće se koristi. Dolazi u nijansama od smeđe do tamno smeđe. Blagog je, zemljanog okusa.  Zelena leća zeleno je smeđa, najdulje se kuha (oko 45 minuta). Zadržava čvrstu teksturu i nakon kuhanja što je čini idealnom za salate. Crvena leća varira od narančaste do crvene boje, slatkastog je okusa i brzo se kuha (15 do 30 minuta). Nema čvrstu strukturu, kod kuhanja se hoće raspasti pa je dobra za indijska jela ili za zgušnjavanje jela.

Nutricionisti najčešće navode sljedeće dobrobiti leće:

  • smanjuje kolesterol u krvi te tako smanjuje i  rizik od moždanog udara i srčanih bolesti
  • pospješuje zdravlje srca (prvenstveno zbog magnezija i folata koje sadrži)
  • povoljno utječe na probavu (zbog visokog udjela vlakana)
  • bogata je proteinima pa izvrsno nadopunjuje prehranu vegana i vegetarijanaca
  • hranjiva je

Namakanjem leće, kao uostalom i drugih grahorica, smanjuje se vrijeme njihova kuhanja i povećava njihova probavljivost. Zelenu i smeđu leću potrebno je namakati pet do sedam sati u hladnoj vodi,  crvenu leću nije potrebno namakati. Količina vode u kojoj se namače trebala bi biti tri do četiri puta veća od količine grahorica. Nakon namakanja vodu treba proliti i kuhati u svježoj.  

Image by asturia4 from Pixabay 

ostavite svoj komentar