Obiteljski humor

Važan dio obiteljske kulture…

Za humor kažu da je „zdrav razum koji pleše“ (William James). Kažu i to da kad se smijemo nismo u stanju istovremeno biti i ljuti i učimo se snošljivosti (S. Maugham), da bolne situacije treba uvijek okrenuti na smijeh jer ako u svemu možemo pronaći tračak humora, onda možemo sve i preživjeti.(B. Cosby).

U svakom slučaju humor je važan i treba ga njegovati i razvijati. Stephen R. Covey naziva ga petim čovjekovim darom, onim koji nastaje kao rezultat prva četiri – samosvijesti, mašte, savjesti i slobodne volje. Pravi, zdrav humor po Coveyu ne može postojati bez ova četiri dara jer bi bez njih lako otklizao u cinizam, postao uvredljiv, besmislen, neduhovit i nepovezan.

Prakticiranje zdravog humora u obitelji iznimno je važno: omogućava članovima obitelji premošćivanje teških situacija, radost, učvršćuje zajedništvo i povjerenje među članovima obitelji. Svi smo mi radije dio vedre nego li stroge i ukočene sredine (obitelji).

U svakoj se obitelji događaju situacije na koje se može gledati dvojako – čak i one krajnje ozbiljne moguće je sagledati iz vedrijeg kuta. Sjetiti ćete se zasigurno brojnih situacija koje su Vas u prošlosti doslovno izludile, a danas ih prepričavate kroz smijeh.

Humor (smijeh) je izvrstan lijek za napetost. I sama kemija našeg tijela drugačija je kad smo nasmiješeni i tražimo nešto pozitivno u svakoj situaciji – naše tijelo luči više endorfina (prirodnih opijata) i drugih kemikalija u mozgu zbog kojih se osjećamo bolje, raspoloženiji smo i lakše podnosimo bol.

Sa smislom za humor u džepu od buhe nećemo napraviti slona. On nam pomaže da stvari sagledamo iz drugačije (vedrije) perspektive, sprječava nas da budemo preozbiljni i nefleksibilni, napeti, (pre)zahtjevni…
Stephen R. Covey u svojoj knjizi „Sedam navika uspješnih obitelji“ kaže kako je „smisao za humor često treća mogućnost, odnosno onaj srednji put između perfekcionističkog osjećaja krivice i posvemašnje nediscipline.

Naravno, ni sa humorom ne treba pretjerivati. I s njime treba kao npr. sa začinima u hrani – niti previše niti premalo kako se ne bi otklizalo u sarkazam i zajedljivost ili pak u lakomislenost s kojom se i ono što bi trebalo, više ne shvaća ozbiljno.
Pravi, zdrav humor nije lakomislen i ne obezvrjeđuje već unosi vedriju perspektivu u situaciju. Humor je usmjeren na pozitivu (optimizam i iznalaženje rješenja kako za svakodnevne životne probleme tako i one puno ozbiljnije.
Učinite si uslugu i razvijajte svoj osjećaj za humor i neka on bude dio vaše obiteljske kulture…

Always look at the bright side of life…

ostavite svoj komentar