Pranje rublja

Kako često prati, kako sortirati…

Rublje se uglavnom sastoji od odjeće, posteljine, ručnika i kuhinjskih krpa. Važno je čitati etikete našivene na odjeći i provjeriti na kojoj temepraturi se smije prati određena vrsta tkanine. One tkanine koje zahtijevaju različite programe pranja treba prati odvojeno – na različitim temepraturama i programima pranja (osjetljivo rublje sa osjetljivima, bijelo rublje sa bijelim i sl.). Pranjem rublja u perilici štedi se vrijeme, trud, a najčešće su i rezultati pranja najbolji.
Neke vrste rublja potrebno je oprati ručno. Uglavnom su to vrlo osjetljive tkanine poput svile, čipke ili vune. Pranjem u perilici takvo rublje moguće je oštetiti (smanjiti, obojati). Takvo rublje pere se nježnim deterdžentom za ručno pranje osjetljivog rublja.
Imate li u kući malu bebu, nema potrebe njezino rublje prati odvojeno. Dovoljno je pripaziti koji deterdžent koristite (što nježniji) i izbjegavati razne omekšivače, mirise i sl. Bebinu robu treba prati odvojeno samo ukoliko je druga roba izrazito prljava (npr. radna odijela, blatnjava sportska oprema i sl.).

Prljavo rublje treba najprije sortirati po vrsti tkanine, boji i osjetljivosti. Praktično je imati posebne košare u koje se odmah sortira rublje po navedenim kriterijima. Niste li sigurni u koju kategoriju svrstati pokjedini komad odjeće radije isprobajte program za osjetljivije rublje (niže temperature, kraći program pranja, centrifugiranje na manje okretaja).
Pridržavajte se uputa o količini deterdženta. Nema potrebe stavljati više od propisane količine (to neće rezultirati boljim učinkom).
Koliko često se pere rublje ovisi o nizu čimbenika: od broja ukućana do njihovih aktivnosti i potreba. Važno je ne zanemariti pranje rublja jer to dovodi do nagomilavanja prljavog rublja i manjka čiste odjeće. Da se to ne dogodi, dobro je pridržavati se neke rutine i rasporeda pranja.
Ukoliko ste pobornik prirodnih sredstava, pokušajte napraviti svoj deterdžent za pranje rublja.
Isto tako možete napraviti svoj omekšivač za pranje rublja.

Posteljinu treba prati na visokim temperaturama jer se u njoj zadržavaju grinje koje izazivaju alergije.
Dugim stajanjem u perilici rublje brzo poprima ustajali miris, a bakterije se šire još brže jer im najviše odgovara vlažna sredina. Odjeću bi trebalo izvaditi najkasnije pola sata nakon završetka pranja.
Perilicu ne treba preopterećivati jer deterdžent neće prodrijeti u sve tkanine.

Sušenje na suncu uništava  većinu bakterija preostalih nakon pranja.
Nakon pranja preporučuje se perilicu držati otovrenu dok ne osuši – u vlažnoj perilici lako se razmnožavaju spore plijesni koje mogu izazvati svrbež očiju, teško disanje i alergijske reakcije.
Iz istog razloga preporučuje se prozračivati i prostoriju u kojoj se pere i suši rublje.

Jedanput na mjesec perilicu treba temeljito očistiti. Perilica se uljkuči ‘na prazno’ uz dozu od 1 dl izbjeljivača.

Treba biti oprezan i sa sušenjem rublja. Na etiketama našivenim na odjeći i tkaninama navedeno je i kako sušiti rublje. Treba se držati uputa.

ostavite svoj komentar