Shea maslac – najbolje iz prirode

Poznat tisućama godina, a popularan tek posljednjih nekoliko godina…

Shea (ili karite) drvo raste u tropskoj Africi, suhom području oko Sahare. Visoko je od 12 pa sve do 20 metra. Prvi rod daje nakon cca 15 godina, a punu zrelost dostiže sa 20-ak godina. Orašasti plodovi ovog drveta vrlo su ukusni, beru se između mjeseca srpnja i kolovoza (sezona kiša). Plodovi se suše i mrve kako bi se dobio prah koji se potom kuha u vodi. U postupku se ispušta masna tvar koja se zgušnjava i koristi kao maslac.
Nikada nije kultivirano. Sječa ovoga stabla strogo je zabranjena. Ono svojim urodom omogućava prihod tisućama afričkih obitelji koje beru njegove plodove i prerađuju ih. Shea maslac u Africi nazivaju ‘zlato žena’ i izuzetno ga cijene.
Shea maslac se u Africi koristi zbog svojih ljekovitih svojstava već više od 2000 godina – kao lijek za reumatske bolove, upale mišića, kao „štit“ od suhog pustinjskog vjetra te za njegu kože beba. Njegova upotreba je raznolika pa je zbog toga jedan od najcjenjenijih proizvoda prirode.

Shea maslac je ekstrakt koji sadrži složene masti i masne kiseline (oleinska, stearinska, linolna, palmitinska, linolenska, arahidonska) zbog kojih se maslac topi na temperaturi tijela i brzo upija u kožu. Može se pronaći u čistom obliku ili kao sastojak raznih proizvoda. Jestiv je i može se koristiti u pripremi hrane.
Sadrži vitamine A i E te vitamine C, D i F, proteine i minerale. Izrazito je učinkovit kod regeneracije stanica kože te za njegu starije kože (antiaging efekt). Djeluje protuupalno, pa pomaže kod raznih oboljenja kože kao što je psorijaza, seboreja, ekcemi, neurodermitis i akne. Isto tako pomaže kod zacjeljivanja manjih rana, ogrebotina i opekotina. Prodire duboko u kožu, regenerira je, pa se stoga koristi i kod tretmana strija i ožiljaka. Naročito je dobar za prevenciju strija tijekom trudnoće. Lako prodire u kožu, ne začepljuje pore, zbog čega koža može disati.

Zahvaljujući cimetnoj kiselini štiti od UV zračenja. No, samo nerafinirani shea maslac ima navedeno svojstvo zaštite. Nanosi se na tijelo i kosu prije, ali i nakon sunčanja. Prije sunčanja kao zaštita, nakon sunčanja kao njega.
Shea maslac poboljšava eliminaciju metaboličkih otpadnih tvari tj. toksina.
Siguran je i za osjetljivu kožu (npr. oko očiju ili za nježnu dječju kožu), ne potiče nikakve alergijske reakcije. Može se koristiti za njegu kose, kao pakung. Kod izrazito suhe, lomljive ili obojane kose mala količina se može nanijeti nakon pranja, bez ispiranja. Upija se brzo i ne ostavlja masne tragove na vlasištu. Često ga se koristi kao sastojak šampona iregeneratora i pripravaka za njegu kose. Minerali i vitamini shea maslaca ubrzavaju rast kose. Daje vlagu suhoj i oštećenoj kosi, čini ju zdravom i sjajnom. Ne uzrokuje stvaranje peruti. Također pomaže kod lakšeg raščešljavanja kose. Sprječava pojava svraba karakterističnog za suho vlasište.

Koristi se i nakon brijanja ili depilacije jer sprječava iritacije, hrani kožu i potiče brže zacjeljivanje rana (porezotina u slučaju brijanja). Njegova blaga tekstura je odlična i za skidanje šminke.
Koristi se i za njegu i zaštitu usana jer ih čini mekanim, a ujedno tijekom zime štiti od vjetra i hladnoće.

ostavite svoj komentar