Zelena olovka

Istaknuti dobro…

Na blogu real-parents.ru Tatiana Ivanko ukazala je na važnost fokusiranja na dobro i pozitivno umjesto na ono loše ili pogrešno. Naglašavanja dobrog ujesto naglašavanja grešaka.
Tatiana piše kako je svoju kćer školovala sama, kod kuće. Pokazala je primjer iz bilježnice u kojoj je njena kći vježbala grafomotoriku odnosno učila pisati slova. Majka djevojčici nije crvenom olovkom podcrtavala pogrešno napisano nego je zelenom bojom zaokruživala ono što je djevojčica napravila ispravno. Zelenom bojom istaknula bi svaki njen dobar uradak.

colour-pencils-911354_640Da ste u prilici pogledati u tu bilježnicu i vi biste zamijetili značajnu razliku. U našoj je tradiciji upotrebljavati crvenu boju i njome isticati greške.

Djevojčici se mamin sistem jako sviđao i na nju je djelovao izrazito motivirajuće. Nije mogla dočekati vrijeme kad će mama uzeti u ruke zelenu olovku i kad će istaknuti ono što je najbolje napravila. Vrijeme kad će se njena bilježnica zazeljenjeti…

U čemu je razlika između klasičnog pristupa kojem smo svi mi bili, u većoj ili manjoj mjeri, izloženi?
U našem slučaju, odnosno u slučaju crvene kemijske i naglaska na pogreškama, u našu se podsvijest usađuje pogreška. U slučaju zelene olovke naglasak je na onome što radimo dobro. Tada dobivamo drugačiju poruku, a ona rezultira pozitivnijim emocijama i drugačijom percepcijom nas samih i naših sposobnosti, pokreće sasvim drugačiju motivaciju. Podsvjesno ćemo pokušavati ponoviti ono što je bilo odlično i što je bilo pohvaljeno!
Kada bismo ovaj primjer prenijeli na život mogli bismo reći da su nas od malena učili da fokusiramo na pogreške, kako u školi tako i kod kuće. Općenito smo sklonij naglašavati ono loše u odnosu na dobro, kuditi prije nego pohvaliti, krizitirati prije nego pohvaljivati. Rezultat toga su nezadovoljni ljudi jer ono na čemu je naš fokus, to raste. Ono na što usmjerimo svoju pažnju, to se povećava.
Spomenuta majka tvrdi da se prakticiranjem principa „zelene olovke“ djetetu skreće pozornost na ono što radi uspješno i da ga to motivira pa će greške postepeno nestati same od sebe jer dijete po prirodi ima želju da sve što može napravi najbolje što može, svojom slobodnom voljom.

ostavite svoj komentar