Biljne boje za kosu

Zdraviji izbor za lijepu kosu…

Žene od pamtivijeka pokušavaju biljnim preparatima uljepšati kosu. Danas smo u prilici birati između mnoštva gotovih, industrijskih preparata za sve namjene – sjaj, volumen, boju… Biljni preparati već su duže vrijeme gubili bitku sa novovjekim proizvodima…

Sve donedavno. Svijest o tome da kemikalije iz industrijski proizvedenih preparata (posebno boja za kosu) nisu bezopasne, sve je prisutnija, a interes za biljne preparate sve je veći. Neki stručnjaci za štetne i otrovne tvari kemikalije u sredstvima za bojenje kose stavljaju na vrh popisa najotrovnijih u kozmetičkim proizvodima. Boje za kosu sadrže preko 20 različitih aktivnih tvari. Među tim su tvarima najpoznatije vodikov superoksid i amonijak. Oksidacijske tvari koje služe za posvjetljivanje kose opasne su i za kosu i za zdravlje općenito. Osim toga, aktivni sastojci u industrijskim bojama mijenjaju i strukturu kose.

ID-100113424Spomenuti sastojci u bojama za kosu prodiru kroz kožu tjemena u organizam i mogu uzrokovati razna oboljenja. U mnogim stručnim časopisima postoji cijeli niz tekstova u kojima stručnjaci posebno upozoravaju na štetnost boja koje sadrže para-toluenski diamin i para-fenilni diamin.

U nekim zemljama postoje propisi o označavanju otrovnih boja što kupcima daje mogućnost odabira onih koje su manje štetne, no to nije slučaj svugdje i stoga je važno biti dobro informiran i čitati deklaracije na proizvodima.

Obzirom da sa bojenjem kose počinjemo sve ranije i da je posve uobičajena praksa uvijek iznova bojati kosu, bez pauze, štetni učinci, ma kako minimalni bili (a nisu), kumuliraju se. Stoga nije svejedno kakve proizvode koristimo.

Biljne, prirodne boje za kosu ne sadrže štetne sastojke, a k tome kosu njeguju i toniraju, daju kosi postojanost i sjaj. Među najpoznatijim prirodnim bojama je kana, poznata još u starom Egiptu. Crvenkasto-žuti prah potječe potječe iz listova tropske biljke s jugoistoka Azije. Njezin je nedostatak što, u odnosu na industrijske proizvode za bojenje, ne boji kosu tako ravnomjerno, a teško je unaprijed i točno odrediti željeni ton.Slično je i sa ostalim prirodnim preparatima. No, kako tehnologije napreduju danas je u trgovinama sa zdravom hranom i prirodnom kozmetikom moguće kupiti kvalitetne biljne boje koje se lako apliciraju, dugotrajne su i postojane.

Nešto viša cijena u konačnici se isplati – kosa je njegovana, sjajna, obojena i nema štetnih posljedica po zdravlje.

“Pretty Woman On Pillow”- Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net
“Woman Holding Her Long Hair”- Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar