Cikla

Cikla 2

Cikla (Beta vulgaris) je povrće poznato po svojoj ljekovitosti već od antičkih vremena…

Bogata mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama, posebno folatima, željezom i magnezijem, vitaminom C i kalijem. Cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12. Koristi se i u suvremenoj medicini. Učinkovita je u suzbijanju tumora i liječenju leukemije. Koristi se i u liječenju malarije, skutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stanju. Regulira krvni tlak, naročito kada je nizak.

Povoljno utječe na živce i rad mozda.

Koristi se u liječenju slabokrvnosti, posebno kod djece. Pospješuje rad želuca, crijeva i žuči. Korijen cikle bogate je crvene boje zahvaljujući skupini crvenog pigmenta – betacijaninima.Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice. Lako je probavljiva. Cikla je važna prehrambena namirnica u vegetarijanskoj prehrani (naročito zbog vitamina B12 koji se nalazi gotovo isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla). Cikla sadrži i jod – dragocjen u borbi protiv ateroskleroze i procesa starenja koji usporava. N

Najbolje je konzumirati sirovu ciklu, naribanu uz dodatak malo limunova soka.
Listove cikle možete pripremati kao špinat ili blitvu ili ih možete nasjeckati i dodati u rižoto – ne bacajte ih!

Jedna čaša domaćeg soka od cikle dnevno znatno podiže organizam, čisti od otrova, pomaže kod mršavljenja, a opskrbljuje tijelo prijeko potrebnim vitaminima, mineralima i enzimima. Cikla je odlična kao svježa salata uz dodatak jabuke i mrkve (također naribane). Ovu namirnicu možete konzumirati bez ograničenja. Zahvaljujući antocijanima cikla povoljno utječe na obnavaljnanje krvi, suzbija rast stanica tumora i služi kao prirodno sredstvo za zaštitu i otklanjanje posljedica štetnog zračenja.
Kod kupovine pripazite da cikla bude tvrda, glatke i neoštećene površine. Manje cikle mekše su, no prevelike (promjera većeg od 6 cm) znaju biti žilave. U hladnjaku se može držati i nekoliko tjedana, po mogućnosti u plastičnim posudama.
Prije kuhanja potrebno je dobro oprati ciklu, ali ne guliti je. Kuha se cca 40-ak minuta u slanoj vodi.

Svježe pripremljeni sokovi od povrća najbolji su način unošenja svježine u organizam. 

Sokovi su izvrsna hrana. Važni su naročito za osobe koje nisu fizički aktivne i pojedince sklone stresu. Bilo bi dobro da si nabavite sokovnik, ali i bez njega se može. Na okuse sirovih sokova, naročito od povrća treba se priviknuti. Ali, ne dajte se odbiti. Dobrobit daleko nadmašuje prvotnu neugodu. Kod osoba sa oslabljenim imunološkim sustavom organizam može reagirati na veće doze ovog soka. Zato započnite ispijanjem manjih količina.(jedna čaša dnevno). I ne zaboravite, pijete hranu i zato je važno piti polako i u malim gutljajima!

Prijedlog iz praktičnog života:

SOK OD CIKLE – recept 1.

Sok se radi od svježe cikle. Od 1 kg cikle dobije se cca 700 g soka. Ciklu ogulite (na tanko), sitno naribajte, stavite malo meda i sok od limuna (za poboljšavanje okusa). Neka sve to malo odstoji, a potom istisnite smjesu da iz nje izađe sok. Pije se tijekom cijelog dana.

SOK OD CIKLE – recept 2.

Sastojci

1 kg cikle
1 kg mrkve
1 kg limuna
0,5 lit meda
1 kg jabuka (ako želite radi poboljšanja okusa)

Priprema:

Sok se može pripremiti u sokovniku. Med se dodaje na kraju, umiješa se u gotov sok dok se ne otopi. Ako nemate sokovnik, ciklu, mrkvu i jabuke možete izmiksati u blenderu, iscijedite sok od krutih dijelova cijeđenjem i stiskanjem kroz čistu krpu. Iscijeđenom soku dodajte sok od limuna i umiješajte med. Sok se čuva u hladnjaku i pije po jedna čaša dnevno dok se ne potroši sva pripremljena količina.

ostavite svoj komentar