15 smjernica za dobar razgovor

Kad naučimo razgovarati, bolje se razumijemo. Dobar razgovor je dvosmjeran i konstruktivan.

Free Pixel Pixel Cells vector and picture

Evo nekoliko smjernica za dobar razgovor:

 1. Pokušajte više slušati, manje govoriti. S razlogom imamo dva uha i jedna usta.
 2. Imajte na umu da je osoba s kojom ste sada najvažnija je osoba na svijetu (posvetite joj svu svoju pažnju.)  
 3. Razmišljajte o onome što čujete, a ne o svom odgovoru (često dok slušamo drugu stranu smišljamo svoj odgovor pa propustimo uistinu čuti).
 4. Vlastita razmišljanja drugoj strani nastojte saopćiti ljubazno i obzirno koristeći se ja-porukama (umjesto ti-poruka kojima drugu stranu prozivamo i napadamo).
 5. U razgovoru nastojte njegovati međusobno uvažavanje i ravnopravnost.
 6. U onome što druga strana govori pokušajte tražiti ono pozitivno i korisno.
 7. Predlažite ostvarljivo i primjereno.
 8. Provjeravajte jeste li dobro shvatili drugu stranu („Samo da provjerim jesam li dobro čuo/la… i ponovite rečeno).
 9. Provjeravajte je li druga strana dobro shvatila vas (Nisam siguran/na jesi li me dobro shvatila… Neka osoba kaže što je čula i kako je to shvatila).
 10. Prestanite govoriti onog trenutka kad primijetite da ste uzbuđeni ili da je to osoba s kojom govorite (razgovor tada gubi smisao i bolje ga je nastaviti neki drugi put).  
 11. Postavljajte pitanja otvorenog tipa (Molim te, objasni mi detaljnije… Zanima me… Ne razumijem zašto… ), a ne ona na koju osoba može odgovoriti sa “da” ili “ne” (zatvorena pitanja).
 12. Nastojte se manje baviti prošlošću, a više usmjeriti na sadašnjost i budućnost (prošlost spominjite samo onda ako je to prilika za učenje).
 13. Probajte biti svjesni sebe i svojih trenutnih potreba i osjećaja jer ako ste npr. gladni ili umorni vjerojatnije je da ćete biti manje spremni za konstruktivan razgovor (dogovorite vrijeme za razgovor).
 14. Drugu stranu nastojte doživjeti kao osobu, drugo ljudsko biće koje ima svoju pozadinu (životne situacije koje su je oblikovale), ne kao neprijatelja ili suparnika.
 15. Zapamtite da je često puno važnije sačuvati dobar odnos od toga da budemo u pravu.

Image by jhenning from Pixabay 

ostavite svoj komentar