Kako autom do mora? Autocestom ili običnim državnim i lokalnim cestama?

U jeku turističke sezone odlazak na more osobnim automobilom nameće nam pitanje: autocestom ili običnim, magistralnim i lokalnim cestama?

Autocestom je brže (osim petkom i vikendima kad su izmjene turista i u slučaju prometnih nesreća), komfornije, možda i sigurnije no, i značajno skuplje. Hrvatska je dobro pokrivena autocestama no, cestarine su nam među skupljima u Europi što to dodatno povećava cijenu putovanja i u konačnici ljetovanja.

Obične ceste u nekim su slučajevima bolji izbor. I na državnim i lokalnim cestama bude prometnih nezgoda i kolona no, gužve su prosječno manje i sporadični događaji rjeđe usporavaju putovanje u toj mjeri u kojoj to zna biti na autocestama. Na lokalnim cestama također je lakše odabrati alternativnu rutu ili se okrenuti u drugom smjeru i izabrati neku drugu sporednu cestu, u slučaju potrebe.
Uz navigaciju u automobilima i na pametnim telefonima danas je to jednostavnije nego ikad.

Osim toga, putovanje lokalnim cestama pruža veću mogućnost uživanja u samom putovanju, zanimljivije pauze, lijepog okruženja, razgledavanja, predaha od vožnje u vidu kratke šetnje i obilaska manjih mjesta uz put i sličnog. Za obitelji s djecom mogućnost pauze i osvježenja može značajno poboljšati raspoloženje na putu.

U nastavku je tekst Jutarnjeg lista s prilično detaljnim izračunima vremena i cijena putovanja nekima od najčešćih ruta kojima putujemo ljeti, na svoje jadranska odredišta. Izračun cijena je okviran, pri čemu su u obzir uzete aktualne cijene cestarina u Hrvatskoj (uz korištenje ENC-a iste mogu biti nešto niže), cijena goriva od 1,41 euro (prosjek između cijene benzina i dizela), prosječna potrošnja goriva za vožnje po autocesti (7,5 l/100 km) i prosječna potrošnja goriva za vožnje po državnim i lokalnim cestama (6 l/100 km).
Udaljenosti u izračunu one su od središta jednog do središta drugog grada.
Vrijeme potrebno za putovanje izračunato je okvirno od najkraćeg, za potpuno prohodne ceste, do najdužeg, uz najveću gužvu bez dodatnih smetnji poput zastoja zbog sudara.

Korisno za pročitati prije odluke o izboru puta.

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/kako-do-mora-autocestom-i-do-tri-puta-skuplje-obicna-cesta-je-bolja-alternativa-na-ovim-dionicama-15358845

Image by Isa G from Pixabay

ostavite svoj komentar