Osam savjeta za brzo i učinkovito čišćenje kuhinje

Čišćenje kuhinje zna biti zamoran i težak zadatak koji oduzima mnogo vremena. No, postoje brojni načini da si taj zadatak olakšate te stvorite učinkovite radne navike koje će vam olakšati život. Donosimo nekoliko savjeta za brže i učinkovitije čišćenje kuhinje.

1. Nekoliko općenitih savjeta
Prije nego što se bacimo na specifičnosti, nekoliko općenitih savjeta kojih biste se trebali držati:
• Odredite mjesto za sve;brže ćete doći do potrebnih sredstava za čišćenje ako imaju točno određeno mjesto – rezervirajte posebnu ladicu ili ormarić za sredstva za čišćenje.
• Ne miješajte amonijak i izbjeljivač jer stvara toksične pare!
• Odredite mjesta u kuhinji koja se najbrže prljaju i rezervirajte nekoliko minuta svakog dana da očistite i uredite ta mjesta.
• Neka sudoper na kraju svakog dana bude čist i prazan; pokrenite perilicu posuđa prije spavanja i ispraznite je iduće jutro.

2. Važnost prevencije
Čistite mrlje čim nastanu vam se ne bi nakupilo previše posla u jednom danu, procijenite koji kuhinjski pribor i aplikacije ne koristite (koristimo istih 20 posto svog pribora i aplikacija 80 posto vremena) te ih uklonite kako biste imali više mjesta za rad u kuhinji. Perite posuđe u hodu; ispunite jednu polovinu sudopera toplom, sapunastom vodom i stavljajte pribor i posuđe nakon što završite s njihovim korištenjem; ostaci hrane se neće skoriti i pranje će biti gotovo za svega nekoliko minuta.

3. Stvorite rutinu
Podijelite zadatke na svakodnevne, one koje morate napraviti na tjednoj razini i one koje će biti dovoljno prakticirati svega nekoliko puta godišnje. U prvu kategoriju („zadaci na svakodnevnoj razini“) uključite prebrisivanje radnih površina, stola, vrha štednjaka, usisivanje poda i površno čišćenje sudopera nakon pranja suđa. Za sve ove zadatke zajedno ne treba vam više od petnaestak minuta.

Druga kategorija (tjedni zadaci) sastoji se od brisanja poda, kuhinjskih ormarića i aplikacija, svih tacni i unutrašnjosti kante za smeće. U treću kategoriju – oni poslovi koje je dovoljno učiniti jednom svakih par mjeseci – obuhvaća pražnjenje i čišćenje hladnjaka, pećnice, unutrašnjosti kuhinjskih ormarića i kuhinjskog odvoda.

4. Hitne intervencije
Neke probleme najbolje je riješiti odmah nakon nastanka! – Imate li problema s ostacima zagorene hrane u tavi ili tepsiji, nadodajte nešto deterdženta za posuđe i malo vode; zagrijte do točke kipljenja, zatim pustite da se novonastala tekućina u tavi ohladi. Nakon hlađenja, zagorene ostatke ćete lakše ukloniti.

U slučaju da vam se hrana prospe u pećnici, stavite prstohvat soli na taj nered; smanjit će dim i olakšati čišćenje nakon što se mrlja ohladi. Možete dodati i nešto cimeta da spriječi neugodne mirise.

5. Koristite prirodna sredstva za čišćenje
Učinkovita su, jeftina i ne štete čovjekovom zdravlju. Soda bikarbona vjerojatno je najbolje nenagrizajuće sredstvo za čišćenje koje možete imati u kući. Uklanja neugodne mirise i možete je koristiti za čišćenje praktički svih površina u kuhinji. Ocat je također koristan – samo ga pomiješajte s vodom i dobivate sredstvo za čišćenje mrlja od vode, podova, radnih površina, sudopera – ne brinite zbog njegovog mirisa jer on nestaje čim se otopina osuši!

Od ostalih prirodnih sredstava za čišćenje, skrećemo vam pažnju na vodikov peroksid (stavite tri žličice peroksida zajedno s deterdžentom u spremnik perilice za rublje i vaše će posuđe biti blistavo i dezinficirano!) te eterična ulja koja vam, u kombinaciji s vodom, mogu poslužiti za uništavanje bakterija i plijesni te za pranje prozora i podova.

6. Čišćenje mikrovalne
Pomiješajte dvije žličice limunovog soka ili octa s dvije šalice vode u zdjeli podobnoj za mikrovalnu; upalite mikrovalnu na dvije-tri minute (podesite na HIGH iliti najvišu vrijednost). Pažljivo sklonite zdjelu i prebrišite mikrovalnu ubrusima.

7. Čišćenje odvoda
Ulijte u odvod pola šalice sode bikarbone, zatim dodajte pola šalice octa i pokrijte odvod. Pustite da se smjesa pjeni nekoliko minuta, a zatim isperite s osam šalica kipuće vode; ne koristite ovu metodu neposredno nakon upotrebe komercijalnih sredstava za čišćenje.

8.Kriška limuna
Stavljanje kriške limuna u kantu za smeće dobar je način rješavanja neugodnih mirisa.

Članak napisao Romeo Demeš.
Fotografije preuzete sa portala Sudoper.hr

“Kitchen Sink” – Image courtesy of Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar