Ljuska od jajeta

 Najbolji prirodni izvor kalcija…

Kalcij je mineral s bezbroj važnih funkcija u radu organizma – stvara koštanu masu i spejčava osteoporozu, normalizira rad živaca i mišića, regulira otkucaje srca, omogućava zgrušavanje krvi, potiče san, važan je za rad imunoloških stanica, zdravu kožu, kosu i nokte i dr.
Brojni čimbenici utječu na gubitak kalcija iz organizma, a prije svega sjedalački način života, konzumacija velikih količina kave, alkohola i gaziranih pića. Manjku kalcija posebno su sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci i osobe koje pate od poremećaja probave.
Jaje je vrlo kompleksna i vrijedna namirnica. Ljuska jajeta sadrži 90% kalcija i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Uz kalcij, ona sadrži i druge važne elemente u tragovima – željezo, bakar, cink, fluor, mangan, krom i molibden. Iz tog razloga mnogi stručnjaci preporučuju mljevenu ljusku jajeta kao prirodan i vrlo učinkovit izvor kalcija.
Preporučena doza je 1,5 do 3 g mljevene ljuske, ovisno o životnoj dobi (jedna žličica ljuski u prahu teži oko 5g i sadrži 1600 do 1800 mg kalcija).

Postupak pripreme ljuski:
Ljuske treba dobro oprati i osušiti, potom izdrobiti na sitnije dijelove i lagano prepržiti na suhoj tavi. Nakon što se prepržene ljuske ohlade, stave se u mužar i izdrobe u prah (ili samleju u mlincu za kavu ili blenderu).
Prah od ljuski uzima se četiri tjedna, jednom dnevno, najbolje natašte, dva sata prije jela. Nakon tri do četiri mjeseca, najviše dva puta godišnje, kura s prahom se može ponoviti.
Djeci do pet godina starosti daje se prstohvat praha, a djeci od pete do 14. godine 1/3 žličice.
Prah se može uzimati pomiješan s malo meda ili umiješan u vodu, čaj, kavu, juhu i sl. Kako bi organizam bolje apsorbirao kalcija dobro je uz prah dodati i malo limunovog soka.

Pripravak za jačanje organizma i čišćenje krvi
Ljuske od četiri (može i pet) jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u 3 l vode.
Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do tjedan dana i koristiti kao vodu za piće, uz dodatak malo limunovog soka.

ostavite svoj komentar