A gdje sam tu ja?

I gdje smo „mi“?

Mnogi zaposleni roditelji doslovno svakodnevno vode bitku s vremenom – kako obaviti sve potrebno i povrh svega pronaći malo vremena za sebe. Žene su posebno uporne u nastojanju da postignu taj gotovo nedokučiv cilj. Uvijek netko ili nešto trpi…

U nastojanju da zadovolje svoje kriterije u obavljanju posla (profesionalnog i privatnog) i provođenju vremena s djetetom (ili djecom) žene se često (značajno češće od muškaraca) odriču vremena za sebe. Ponekad to znači manje sna, ponekad zapuštanje hobija, zapuštanje prijateljskih i obiteljskih odnosa i društvenog života, ponekad obavljanje svega po malo i djelomično…

Jedno od najčešćih načina kojem pribjegavaju roditelji (opet češće žene) jest zapuštanje odnosa sa suprugom/partnerom. Sva dosadašnja istraživanja i ankete pokazala su da supružnici/partneri provode značajno manje vremena sami nakon što dobiju dijete (ili djecu). Čak i onda kad za to ne postoji realna potreba. Neki roditelji dopuštaju djeci i da spavaju s njima u istom krevetu. Postoje određeni trenuci i dobri razlozi za obiteljsko druženje u krevetu no, ukoliko je to nešto što prakticiramo redovno, tijekom svake ili gotovo svake noći, to nije nešto što koristi braku.
Niti djetetu.

Puno je toga pisano o muškarčevom osjećaju odbačenosti nakon što obitelj dobije prinovu. U mnogim obiteljima razlog tome je i njegova neuključenost u brigu o djetetu i u brigu o kućanstvu, ali i ženina potreba da prvenstveno bude dobra majka, zaboravljajući pri tom da je još uvijek i nečija partnerica.

Parovi često uđu u začarani krug – što suprug manje brine o djetetu i supruzi te o kućanstvu, supruga se više posvećuje djetetu i ljubav i ispunjenje traži u ulozi majke. Isto tako, supruzi svoju odbačenost i isključenost manifestiraju odbijanjem ili izbjegavanjem kućanskih poslova i brige za dijete i okretanjem ka aktivnostima izvan kuće.

Što napraviti kad se to dogodi? Prvi korak svakako je iskreni razgovor o odnosu. Gdje smo? Što i kako osjećamo? Ukoliko par ne umije ili ne uspijeva iznaći rješenje možda može potražiti savjet kod stručne osobe? Prijatelja?

Nikako ne preporučamo stavljanje problema pod tepih, nego njihovo rješavanje. Što prije to bolje.
Dok se odnos između partnera nepovratno ne naruši i ne dođe do međusobnog povrjeđivanja i udaljavanja.

A. Pleša
Krugovi, Centar za edukaciju, savjetovanje i humanitarno djelovanje

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar