Što je to prava ljubav?

Smijte se zajedno…

Grci su imali dvije riječi za ljubav: eros – strastvena ljubav i agape – stabilna, vjerna veza, lišena strasti. I jedno i drugo tražimo u istoj osobi istodobno.

Strast doslovce znači patnju, i često, što je strast dublja, to je patnja veća. Nježnija ugodnost stabilne, vjerne veze ne može se mjeriti s uzbudljivim intenzitetom strastvene ljubavne veze. Kada bismo od osobe koju strasno volimo dobili ono što tako žarko želimo, patnja bi prestala i strast bi ubrzo ugasnula. Tada bi možda sebi rekli kako više ne volimo, zato što više nema gorčine boli i uzbuđenja koje nastaje zbog kaotičnog odnosa.

Različiti smo. Nekima nema do uzbuđenja i strasti, sve drugo im je premlako. Nekima smiraj i sigurnost u ljubavi znače najviše. Ova dva načina razmišljanja i odabira povezana su i sa životnom dobi i iskustvom.

Parovi koji bi htjeli znati hoće li njihova ljubav trajati mogli bi razmisliti o načinu na koji međusobno komuniciraju. Istraživanja su pokazala da parovi koji ‘traju’ više komuniciraju i pozitivniji su jedni prema drugima. Oni koriste pozitivan ton glasa, češće se smiju, a razgovore začine šalama i gestama kojima iskazuju ljubav. Loši znakovi su prevrtanje očima, kritike, hladnoća i ismijavanje.

Iznad svega, ljubav je i odluka. Da stojim uz tebe u dobru i zlu. Pri tome se nikako ne misli na zlo kad muškarac zlostavlja ženu ili obratno, nego kad životne prilike nisu oduševljavajuće. Tada ne odlazimo nego se zajedno borimo sa njima.

ostavite svoj komentar