ABSI- A Body Shape Index

Indeks oblika tijela…

Indeks tjelesne mase (BMI – Body Mass Index) već je dugi niz godina mjerilo prema kojemu određujemo jesmo li idealne težine ili nismo. U posljednje vrijeme našao se na udaru stručnjaka koji tvrde da takav način izračuna nije dovoljno kvalitetan. Naime, BMI ne uključuje podatke o dijelovima tijela na kojima se nalazi salo kod pojedine osobe i podatke o težini mišića, pa se tako osobe većeg trbuha, a tankih ruku i nogu, smatraju mršavima iako je baš trbušno salo najopasnije i usko povezano sa rizikom od obolijevanja od bolesti poput dijabetesa, nekih oblika raka te srčanih bolesti.
Novi način iračuna naziva se ABSI ili indeks oblika tijela, zasnovan na odnosu opsega struka i visine. Stručnjaci tvrde da je precizniji od indeksa tjelesne mase jer uključuje podatke o obliku tijela i upozorozenja ukoliko oblik tijela nije odgovarajući.
Ovaj indeks osmislili su stručnjaci sa City Collegea u New Yorku. Formula naizgled nije jednostavna: Izmjerite struk, podijelite dobiveni broj s drugim korijenom svoje visine u centimetrima i taj broj pomnožite s četvrtim korijenom svog indeksa mase.

ostavite svoj komentar