Agresivna vožnja

Porast broja agresivnih vozača poprima zabrinjavajuće razmjere.

Agresivni vozači doprinose problemima i nesigurnosti u prometu i predstavljaju ozbiljnu opasnost kako za sebe tako i za druge sudionike u prometu. Na našim cestama sve je više prometnih nesreća, stradanja, ozljeđivanja i sličnih događaja koji nastaju kao posljedica agresivne vožnje. Agresivna vožnja postaje paradigma ponašanja u prometu i kao takva predstavlja sveopći problem. Takvo ponašanje na cesti ne smije biti prihvatljivo, javnost mora postati svjesna posljedica i opasnosti takve vožnje.
Ne postoji jedinstvena i općeprihvaćena definicija agresivne vožnje. U razvijenim zemljama takva vožnja definira se kao vožnja koja uključuje radnje koje u većoj mjeri krše norme sigurne vožnje i ponašanja, radnje koje dovode do nepotrebne opasnosti i izravno ugrožavaju druge sudionike u prometu ili imovinu. Agresivna vožnja povećava rizik od sudara i ometa druge sudionike u vožnji. Agresivan vozač ne uvažava druge sudionike u prometu, nestrpljiv je, netrpeljiv, psuje, vrijeđa, otovreno iskazuje neprijateljstvo, nerijetko prijeti i izaziva. Agresivan vozač krši elementrana pravila etičkog ponašanja i sigurne vožnje.

Otkud sva ta agresija?

Psovke, ljutnja, omalovažavanje, vrijeđanje, bijes i slične reakcije sve su učestalije. To su, jednim dijelom, navike stečene još kod djece. Oni nisu pasivni putnici u našim automobilima. Oni su svjedoci naših reakcija i postupaka. Gledaju, slušaju i kasnije oponašaju (u pravilu svoje roditelje). Djeca su svjesna i brzine automobila i žurbe, pretjecanja i natjecanja, želje za zauzimanjem prednosti u odnosu na druge sudionike u prometu. Potaknuto uzorom svojih roditelja dijete prihvaća agresivno ponašanje u vožnji (i drugdje) kao nešto posve normalno.
Uz to, u našem je društvu prilično visok prag tolerancije na agresiju. Mediji nas svakodnevno izvještavaju o javnim osobama (političarima, sportskim djelatnicima, pjevačima i sl.) koji ignoriraju i krše zakonske propise i etičke norme. Njihovo ponašanje mediji ne osuđuju, nego jednostavno razglašavaju u cilju što bolje prodaje vijesti.

Agresivna vožnja je neprihvatljiva.

Prije svega potrebno ju je zakonski definirati, a potom utvrditi metode za njeno ublažavanje i suzbijanje. Rješenje su pomno izrađene (i dobro odrađene), sustavne edukacije, kampanje, ali i stroge sankcije prema agresivnim vozačima.

ostavite svoj komentar