Vrtlarenje u mirovini

Za zdravlje i samoispunjenje…

Osobe starije od 50 godina trebale bi svakodnevno boraviti na otvorenom barem ½ sata i baviti se fizičkim aktivnostima umjerenog intenziteta kojima se potiče normalno funkcioniranje hormonalnog sustava, čuvaju mišići, živčani sustav i stanje krvnih žila. Osobito su korisni hobiji poput vrtlarenja koje podiže raspoloženje i životni optimizam.

Znanstvene studije dokazale su da starije osobe koje se bave vrtlarenjem i poslovima tipa ‘uradi sam’ imaju znatno manje šanse oboljeti. Bavljenje ovakvim i sličnim aktivnostima čuva zdravlje u cjelini, a posebno zdravlje srca i psihičko zdravlje.ID-10080403

Pitanje starosti nije isključivo definirano kronološkom dobi i funkcionalnim sposobnostima, već i kvalitetom nečijeg života, sustavom vrijednosti i obilježjima sredine u kojoj osoba živi.
Suvremeno društvo potiče i razvija kulturu aktivnog starenja. Ono se temelji na prepoznavanju prava i potreba starijih osoba među kojima su najvažnije pravo na neovisnost, paritcipaciju, skrb, samoispunjenje i dostojanstvo.

Uzgoj vlastite hrane veliki plus za kućni budžet, a omogućava i zdraviju prehranu – svježa, zdrava, hrana uzgojena tradicionalnim načinima neprocjenjivo je važna za zdravlje posebno starijih osoba.
Uz to, hrana iz vlastitog uzgoja može biti način participiranja u životu djece i unučadi – djeca i unuci mogu uživati u povrću i voću iz bakina i djedova vrta umjesto da iste kupuju u supermarketima.

“Garden Trowel” – Image courtesy of Keerati / FreeDigitalPhotos.net
“Removing A Shrub From Pot”- Image courtesy of Photography by BJWOK / FreeDigitalPhotos.net

 

“Colorful Of Watering Can” – Image courtesy of cbenjasuwan / FreeDigitalPhotos.net

 

ostavite svoj komentar