Alergije

Što je to alergija?

To je prejaka reakcija imunološkog sustava na tvari koje su uobičajeno neopasne, tvari poput peludi, dlaka kućnog ljubimca, kućne prašine i sl. Te tvari nazivamo alergenima, a dodir s takvim tvarima uzrokuje reakciju – stvaranje protutijela IgE koji potiču otpuštanje upalnih tvari, uključujući histamin iz upalnih stanica koje se nalaze u sluznici vjeđa
i dišnog sustava.

Tipični simptomi alergije:

  • curenje iz nosa
  • začepljenost
  • oči suze
  • grlo je nadraženo
  • disanje je otežano
  • zatim je tu kihanje, kašljanje, promuklost
  • svrbež očiju, svrbež nosa i grla
  • podočnjaci, upala očnih kapaka (konjuktivitis), crvenilo i natečenost oko očiju
  • kožni ekcemi
  • povraćanje, proljev

Alergeni mogu biti različite tvari iz okoliša ili sastojci hrane.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se sklonost alergijama nasljeđuje, točnije nasljeđuje se predispozicija za razvoj alergije. Vrlo često dešava se brkanje prehlade od alergije radi sličnih simptoma. Obratite pozornost na sve navedeno imajući u vidu i to da prehlada traje nekoliko dana, dok alergijski simptomi traju duže s periodima poboljšanja i pogoršanja. Nemojte ignorirati ni najblaže simptome, već se što prije posavjetujte sa liječnikom i nastojte se pravovremeno informirati o načinima suzbijanja, liječnja, prevencije i dr.

Naime, potvrđena je činjenica da ukoliko ne riješavamo uzroke problema, razvijamo status „kroničnog alergičara“. Kvaliteta življenja osoba sklonih alergijama drastično se mijenja. Simptomi, alergološka testitanja, dijagnoza i tretmani koji slijede kvalificiraju vas u bolesnika.

Postotak alergičara svake se godine povećava.

Trenutno između 8 do 10 % djece ispod tri godine ima neku vrstu alergije, a među odraslom populacijom postotak onih koji imaju poteškoća još je i veći. Jedan od razloga sve većeg broja alergija je narušeni balans u okolišu koji onemogućava našem organizmu da neutralizira sve snažnije utjecaje zagađenja. Problem je i u neprihvatljivoj kvaliteti hrane koju unosimo u organizam. Hranimo se žitaricama hibridnih sorti, genetički modificiranom i kemijski obrađenom hranom.
Zašto nismo svi alergični budući dijelimo spomenute uvjete? Svaka osoba individualno reagira na vanjske utjecaje i to ovisno o trenutačnom stanju organizma. Onaj organizam koji nije opterećen stresom i bolešću, biti će otporniji. Naše tijelo šalje nam poruku. Nastojte osluškivati i ispravnim i kvalitetnim odlukama izbjeći formiranje preduvjeta koji nas vode u konflikt s našim okolišem, hranom i konačno, sa zdravljem.

ostavite svoj komentar