Ambrozija

15-25% stanovnika Lijepe naše pati od alergije na ambroziju…

U Europi raste oko 20 vrsta ambrozija. Ambrozija (Ambrosia artemisiaefolia) jednogodišnja je biljka, korov, naraste do visine metra, metra i pol. Pripada rodu ambrozija koji obuhvaća više od 100 vrsta agresivnih alergenih biljaka. To je vrlo prilagodljiva, plodna, otporna biljka kojoj pogoduje otovreno stanište sa mnogo svjetla: 

Nalazimo je u poljima, voćnjacima, vinogradima, uz puteve, kanale, željezničke pruge, na zapuštenim i neobrađenim zemljištima. U Hrvatskoj je prvi puta uočena sredinom prošlog stoljeća, a u posljednjih desetak godina strahovitom se brzinom raširila te je koncentracija njezine peludi u zraku porasla čak pet puta. I dalje raste.

Svaka biljka proizvede oko 60.000 sjemenki godišnje. Vrijeme cvatnje ambrozije je od lipnja do početka listopada, a vrhunac rasijavanja peludi je tijekom kolovoza i rujna i traje do prvog mraza koji ubija biljku. 

Ambrozija kod alergičnih osoba izaziva kihanje, suzenje očiju, začepljenost nosa, kašalj, gušenje., glavobolju, probleme sa snom.

Milijuni ljudi širom svijeta pate od peludne hunjavice ili alergijhskog rinitisa. Veliki je problem i u tome što ta bolest može prerasti u vrlo neugodnu alergijsku astmu. Ambrozija se širi nevjerojatnom brzinom. Te sjemenke su vrlo otporne, preživljavaju u najnepovoljnijim uvjetima (u zemlji mogu preživjeti više od 30 godina). Samo jedna zrela biljka otpušta oko 100 milijuna zrnaca peludi, a već 20 zrnaca u četvornom metru zraka dovoljno je za izazivanje alergijske reakcije i pratećih simptoma.

Zrnca peludi ambrozije gledana pod mikroskopom izgledaju kao kugle sa oštrim šiljcima, vrlo su aerodinamičnog oblika pa mogu letjeti kilometrima (300 kilometara i dalje uz pomoć vjetra). Konccnetracija peludi u zrakudostiže maksimum između 10 i 18 sati. Kiša i niske jutarnje temperature usporavaju otpuštanje peludi. Osobe alergične na pelud ambrozije trebaju izbjegavati namirnice koje izazivaju sličnu alergijsku reakciju, a u slučaju alergije na ambrozijku to su lubenica, dinja, banana i kamilica.

Zašto dolazi do alergijske reakcije i tko obolijeva od ambrozijske alergije?

Osobe sklone alergijama su one osobe koje imaju vrlo osjetljiv imunološki sistem koji burno reagira i na bezopasne čestice (alergene) kao što je pelud. Statistike kažu da je najveći broj osoba alergičnih na pelud alergično na ambroziju (oko 75%). Postoji tendencija da osobe koje su razvile alergijsku reakciju na jednu vrstu peludi istu reakciju razviju i za druge vrste peludi.

Kako ublažiti simptome ambrozijske alergije?

Za vožnje automobilom treba prozore držati zatvorene.

Izbjegavanje alergena najbolje je što može učiniti osoba alergična na ambroziju. To nije uvijek moguće. Zato treba pratiti izvještaje o koncentraciji peludi u zraku, treba provoditi vrijeme u zatvorenim prostorima (po mogućnosti klimatiziranim
prostorima sa ugrađenim anti-peludnim filterom ).  Treba održavati higijenu dišnih puteva. Ovo potonje (higijena nosa) izuzetno je važno. Pravilnom i redovitom higijenom dišnih puteva simptomi alergije mogu se znatno ublažiti ili čak otkloniti. Više o higijeni dišnih puteva koju smo spomenuli kao pomoćkod pojave simptoma alergije pročitajte u članku Ispiranja nosa. Isto tako treba imati na umu da zrnca peludi ostaju na odjeći. Zato odjeću treba promijeniti po ulasku u zatvoreni prostor i ne sušiti je na otvorenom nakon pranja. Isti bi postupak trebale primjenjivati i osobe koje žive u istom prostoru sa alergičnom osobom. Pranje ruku ne smije se prekakati. Poželjno je i pranje kose, naročito ako je duga i gusta. Po izlasku iz zatvorenog prostora , naročito ako ste na području gdje ima ambrozije, zaštitite oči naočalama, a u nos preventivno uštrcajte neko od sredstava koje će stvoriti zaštitni sloj na sluznici nosa.

Ukoliko do sada niste uzimali ljekove protiv simptoma alergije obratite se liječniku. Na tržištu je prava poplava raznih lijekova. Uglavnom se radi o antihistaminicima (najpropisivaniji lijekovi, najčešee u u tabletama, kao sprejevi za nos ili kapi za oči). Zatim su tu internazalni kortikosteroidi – sprejevi za nos i rjeđe, dekongestivi, kromoni, antikolinergici i antilekotrijeni.

Imunoterapija

Vrlo dobri rezultati postižu se i imunoterapijom koja se provodi ubtrizgavanjem injekcija nekoliko mjeseci prije očekivanog početka sezone polenizacije. Imunoterapija je dugotrajan postupak koji se ponavlja godinu do dvije. Ukoliko se terapija provede uspješno osoba u sezoni alergija neće imati simptome alergijskog rinitisa ili će ti simptomi biti blaži.
Imunoterapija se preporuča mlađim osobama kao i osobama koje imaju alergijsku reakciju na jedan ili dva alergena, ne na više njih. Još je 1900. Godine poznati američki iscjelitelj Edgar Cayce ustvrdio kako alergiju od ambrozije treba liječiti upravo ambrozijom. Nekoliko tjedan prije početka sezone ambrozije trebali bi uzimati tinkturu od ambrozije. Teško ju je pronaći u prodaji, ali nije ju teško napraviti i u kućnoj radinosti.

Čaj od ambrozije

U narodnoj medicini dugo se koristio za ublažavanje grčeva želuca, crijeva i maternice, kod plućnih tegoba, kod proljeva, zatvora, nadutosti, koristio se za snižavanje povišene tjelesne temperature (antipiretik), kao antiseptik te kod bolesti živaca kao aniepileptik. Ovaj čaj preporučuje se piti nakon srčanog udara-infarkta.

Priprema:
1 žlica suhe biljke prelije se sa 2 litre vruće vode. Pusti se da odstojipola sata i zatim se procijedi. Piju se 2-3 šalice čaja dnevno

Tinktura od ambrozije

U kasno ljeto treba uzeti lišće i cvjetove s peludom. Zatim staklenu čašu treba napuniti biljem i uliti votku do vrha preko bilja. Zatvoriti dobro poklopcem, protresti i ostaviti do sljedećeg svibnja ili lipnja, uz povremeno protresanje. Šest do osam tjedana prije početka sezone ambrozije treba popiti 15-30 kapi tinkture dnevno i piti sve dok sezona alergije ne prođe. Tinktura nije ukusna, ali može se uzimati s vodom ili sa sokom da ju je lakše popiti. Tinktura ne liječi samo akutni alergijski rinitis, akutni sinusitis, već je dobra i za oboljelu jetru, groznicu, mučnine i dijareju (proljev).

ostavite svoj komentar