Ananas

Sočno, aromatično voće…

Pripada porodici bromelija (Bromeliaceae). To je trajnica, naraste do metar u visinu i osamdesetak centimetara u širinu. U sredini jake, zeljaste biljke razvijaju se do tri kilograma teški plodovi sa ljuskastom površinom, nepravilna oblika i hrapave kore. Sočno meso ananasa žute je boje, slatkog i aromatičnog okusa.
Ananas potječe s Kariba,a naziv ananas potječe od indijske riječi “anana” što znači “odlično voće”. Najveći proizvođači ananasa danas su Tajland, Filipini i Brazil.
To je niskokalorično voće, odličan je izvor vitamina C i betakarotena, dobar izvor mangana i bakra.

Ima odlična ljekovita svojstva.

U njegovu sastavu ističe se posebno bromelin, enzim (zapravo grupa enzima) koji razgrađuje proteine i tako poboljšava proces probave, ublažava upale i smanje otekline kod akutnih bolesti sinusa, upale grla, artritisa, gihta i ubrzava oporavak nakon ozljeda i operacija. Ananas ima i diuretička svojstva, služi za poticanje apetita, jačanje probave, sprječavanje proljeva, uništava crijevne nametnike, pomaže kod tegoba sunčanice. Poznato je da svježe iscijeđeni sok ananasa djelotvorno liječi upaljeno grlo ako se nekoliko puta na dan njime ispiru usta i grlo. Kako bi se ova svojstva potpuno iskoristila, preporučuje se konzumiranje ananasa između obroka, inače se enzimi iskoriste za proces probave hrane. Enzimi iz ananasa inaktiviraju se toplinom, pa ga se preporuča uzimati svježeg (sok ili konzervirani ananas nisu prikladni).
Iznimno bogat vitaminom C, pozitivno djeluje i na zaštitu organizma od slobodnih radikala koji uzrokuju mnoge bolesti i potiče imunološki sustav.

Ananas nakon berbe više ne dozrijeva i stoga je prilikom kupovine jako važno odabrati onaj pravi. Izaberite onaj svježeg izgleda, sa zelenim listovima, kora mora biti neoštećena, bez mekanih i tamnijih dijelova, a miris (na donjoj strani ananasa) mora biti nježan i sladak. Izbjegavajte voće s neugodnim ili kiselkasto-fermentiranim mirisom.
Može se čuvati na sobnoj temperaturi do dva dana ili u hladnjaku, zamotan u plastičnu vrećicu, tri do pet dana. Možete ga očistiti i narezati, staviti u posudu s poklopcem uz obavezni dodatak malo soka od ananasa ili limuna. Zamrznuti ananas jako gubi na aromi.
Prije konzumiranja treba ukloniti vrh s listovima i donji dio ananasa. Zatim se ananas uspravi i oštrim i širokim nožem kružno režemo koru, od gore prema dolje. Preostalu koru izrežemo vrhom noža. Nakon toga ananas narežemo po širini na kolutove ili na četvrtine, a zatim na ploške, pri čemu treba na kraju maknuti središnji drvenasti dio.
Izvrstan je u voćnim salatama u kombinaciji sa ostalim egzotičnim voćem. Slaže se sa rumom, cimetom i đumbirom. Upotrebljava se i za pripremu glavnih jela i salata.

Oprez! Konzumiranje prevelikih količina ananasa može izazvati bol, dijareju i alergiju, a kod trudnica i kontrakcije maternice. Ne preporuča se istovremno konzumiranje ananasa i koagulanata.

Ananans se koristi i u kozmetici u prepraratima za njegu kože.

ostavite svoj komentar