Aromaterapija

Aromaterapija je kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja, liječenja i prevencije bolesti.

Eterična ulja smjese su hlapivih, biološki aktivnih spojeva koji se dobivaju iz biljaka postupkom destilacije ili tještenjem. Eterična ulja nisu klasična ulja, već nemasne tekućine. Djelovanje eteričnih ulja na ljudski organizam još uvijek nije posve razjašnjeno, budući eterična ulja sadrže stotine kemijskih spojeva.

Aromaterapija djeluje na tijelo, um i duh. Upotrebom eteričnih ulja vraćamo se prirodi i njenim izvorima. Uz pravodobno informiranje i korištenje prema zadanim uputama, laici mogu koristiti eterična ulja svakodnevno u aromalampicama, kao sredstva za njegu kože, sredstva za mašažu, kupku i kao ekološka i vrlo učinkovita sredstva za čišćenje.

Za oralno, rektalno ili vaginalno korištenje potrebno je odlično poznavanje aromaterapije, a poželjno je i medicinsko obrazovanje i poznavanje toksičnosti pojedinih ulja.

Usprkos neospornom učinku na zdravlje aromaterapija ne dobiva priznanje službene medicine. Jedan od razloga tomu jest nepoznavanje materije i pojednostavljen pristup (aromaterapijom naziva se gotovo sve što uključuje eterična ulja, njome se bavi cijela vojska neadekvatno educiranih osoba, aromaterapija se nudi gotovo u svakom salonu za njegu tijela, prodaju se ulja loše kvalitete…).

Eterična ulja mogu se koristiti na razne načine. Za laike je najsigurniji način korištenje u aromalampici. 

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar