Aromaterapijom protiv probavnih smetnji

Tijelo i duh u suradnji za cjelovito zdravlje…

Probavni sustav promatran sa psihosomatskog gledišta probavlja hranu, ali i životne situacije koje svakodnevno doživljavamo. Svaka tegoba vezana uz probavni sustav na suptilan način ukazuje nam i na disbalans podsvjenih mentalnih koncepata i emocija. Kod takvih smetnji aromaterapija može biti od velike pomoći.

Najčešći problemi probavnog sustava su zatvor, dijareja, nadutost, mučnina i povraćanje, žgaravica i dr.
Kod zatvora aromaterapeutski pristup podrazumijeva laganu masažu abdomena uz upotrebu eteričnih ulja đumbira i ružinog drveta (10-ak kapi u 20 ml baznog ulja). Masažom se potiče rad crijeva i opuštanje.

Eterično ulje đumbira odlično je kod mučnine, povraćanja i kod dijareje.
Kod nadutosti koristi se ulje egipatskog crnog kima koji se konzumira oralno, a donji dio abdomena se masira pripravkom od eteričnog ulja mažurana, korijandera i bosiljka u baznom ulju.

Jetra, organ koji filtrira krv i tklanja otrove i ostale otpadne produkte iz krvi, održava harmoniju tijela. Budući jetra ima veliki kapacitet regeneracije, zamor jetre može se očitovati u raznim tegobama, ne nužno kao očita bolest organizma. To mogu biti glavobolje, bolovi u očima, napetost u plućima i srednjem dijelu tijela, savijen palac, bolovi u koljenima, problemi probave, popucale kapilare, vene i dr.
Preporuka je detoksikacija i drenaža jetre. Za drenažu se koriste korijen maslačka, korijen čička, list ružmarina i list artičoke. Uz drenažu jetre preporuka je i drenaža bubrega s biljkama koje imaju diuretično djelovanje (list korive).
Probelmi sa žuči mogu ukazivati na osjećaj nemira i nesigurnosti. Očituju se kao napetost u rebrima, gorak okus u ustima, čeone glavobolje, bolovi u ramenima i ukočenost, slabiji vid, oslabljeni sluh, poteškoće kod saginjanja.
Preporuča se oralna konzumacija biljnih, hladno prešanih ulja poput maslinovog, ulja noćurka i ulja egipatskog kima.

Terapeutski pristup je sagledati sve razine čovjekovog postojanja – fizičku i psihičku razinu. Naše emocije i stavovi imaju veliki utjecaj na zdravlje u cjelini. Disbalans jednoga vodi disbalansu drugoga i obratno.

ostavite svoj komentar