Aromatične kupke

Eterična se ulja kupkama mogu dodavati radi užitka, da se omogući miran san, ublaže problemi s kožom, olakša mišićna ili druga napetost ili poboljša raspoloženje.
Već i sama voda (pod uvjetom da je prirodna, čista) povoljno djeluje na organizam. Klorirana voda iz vodovoda druga je priča, no, gradsku vodu eteričnim uljima možemo poboljšati, oplemeniti.
Četiri do osam kapi eteričnog ulja valja nakapati na površinu vode i potom ih raspršiti rukom. Učinimo li to dok još punimo kadu vodom većina aromatične vlage ishlapjeti će prije nego uđemo u kadu.

Za osobe sa suhom kožom preporuka je pomiješati esencijalno ulje s nekim od bazičnih (npr. bademovim). Nakon takve kupke kada ostane masna pa ju valja dobro oprati.

Oprez:
Određena eterična ulja mogu nadražiti kožu, posebno onu osjetljivu i stoga se treba držati uputa i ne stavljati preveliku količinu – i jedna kap je važna!

Vrlo vruće kupke (38°C) dodatno povećavaju učinak znojnih žlijezda što je vrlo poželjno kad je osoba prehlađena ili ima gripu. Nakon jedne takve kupke ode se ravno u krevet i još dobro ‘preznoji’.

ID-100149776Vruće kupke mogu i i iscrpiti osobu, a opuštaju kožu i uzrokuju njeno brže starenje ako se često koriste. Idealna temperatura za kupku je 29 do 34°C. Takva kupka smanjuje napetost uma i tijela.

Dodavanjem opuštajućih ulja u kupku (npr. kamilice) pojačavamo učinak kupke. Pomaže kod nesanice, nervne napetosti i problema vezanih uz stres.

Kod osvježavajućih kupki voda bi trebala biti hladnija (18 do 21°C). Dodavanjem stimulirajućih ulja (npr. bora, ružmarina ili eukaliptusa) pojačava se učinak takve kupke.
Ako se navedena ulja dodaju u puno topliju kupku, njihov se osvježavajući učinak smanji zbog umirujućeg učinka tople vode.
Slično tome, opuštajuća ulja postaju stimulativna dodavanjem u tekuću vodu, na primjer pri tuširanju.
Stoga, ako vam se ne sviđa ideja hladne kupke, energijom se možete napuniti i tako da stimulirajuća ulja upotrijebite pri tuširanju toplom vodom.

Termometri za provjeru temperature vode mogu nabaviti u ljekarnama.

Photo courtesy of Pixabay
“Hand Holding Beach Towel”- Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net  

ostavite svoj komentar