Automobil pod svaku cijenu

Je li automobil neophodan za kvalitetan život?

Kupovina automobila svakako ima niz prenosti, posebno za obiteljske ljude. Olakšava organizaciju, prijevoz od kuće do posla i natrag, prijevoz djece, dopremu živežnih namirnica, obavljanje raznih poslova i dr.
To nitko pametan ne osporava. No, kupovina prvog automobila među mladima ili pak kupovina drugog automobila u obitelji posve je druga priča.
Kupovina automobila najčešće se obavlja putem bankovnog kredita. Osim cijene koju plaćamo za automobil, spremni smo platiti i kamate i svaki mjesec izdvajati popriličan iznos novaca koji je, budimo realni, mnogima teško opterećenje.
Pod utjecajem sveprisutnog i vrlo dovitljivog marketinga sve veći broj građana uvjeren je da je automobil neophodan za kvalitetan život. No, zagrebemo li malo ispod površine slika je ponešto drugačija. Automobil nam s jedne strane olakšava život, a s druge nas strane bitno opterećuje. Uglavnom financijski. Pa tako radimo više, više smo zabrinuti, a sve zato da bismo si automobilom olakšali život. Nije baš najlogičnije, zar ne? Pogotovo kada govorimo o drugom automobilu u obitelji.

Najpopularniji automobil niže klase (kao najčešći odabir među mladima i kao drugi obiteljski automobil) platit ćemo cca 30.000 kuna godišnje. Zaboravite reklamne poruke ‘samo’ dvjestotinjak eura mjesečno. To naprosto nije realno. U marketinškim kampanjama ciljano se navode samo minimalni iznosi u svrhu pobuđivanja interesa za kupnju. Zaboravlja se spomenuti troškove odobrenja i otplate rata bankovnog kredita, troškove registracije i obveznog osiguranja, redovnog servisa, godišnjeg poreza, a tu su i troškovi bezina i cestarina.
Razmislite, što biste si sve mogli priuštiti za 30.000-ak tisuća kuna godišnje? Je li vam automobil baš neophodan? Biste li lakše disali bez troška od cca 2.500 tisuće kuna mjesečno? Imate li osjećaj da zbog automobila živite manje stresno, da više toga stignete?
Mlad čovjek ne mora odmah po zapošljavanju posjedovati automobil. Niti u zemljema sa mnogo boljim standardom to nije slučaj.
Što se drugog automobila u obitelji tiče, dobrom organizacijom i dogovorom (ona vozi ponedjekom, srijedom i petkom, on utorkom i četvrtkom, ili automobil vozi onaj tko odvozi-dovozi djecu i obavlja nabavku  i sl.) život sa jednim automobilom može funkcionirati sasvim pristojno. A obitelj si može, rasterećena kredita za automobil, staviti nešto sredstava na štednju, priuštiti koje putovanje, izlet, češće izlaske ili štogod drugo.

ostavite svoj komentar