Automobil – prijevozno sredstvo ili statusni simbol

Mjerilo uspjeha ili…

Pri kupnji automobila najčešće nismo vođeni samo racionalnim kriterijima prema kojima je automobil korisno i praktično prijevozno sredstvo. Njegov značaj za većinu ljudi puno je veći od toga. Biranjem određene marke automobila, boje, dizajna ili modela društvu šaljemo razne poruke – od toga kakav nam je imovinski status, životna filozofija, sustav vrijednosti, do toga koliko smo uspješni i sl.
Ovakav stav prema automobilu uobičajen je za tranzicijske zemlje dok je u zemljama razvijenog zapada društvena svijest o automobilu ponešto drugačija. Automobil je dio svakidašnje opreme i prvenstveno ima svrhu prijevoza.

Zbog nižeg životnog standarda, u tranzicijskim zemljama, automobil se smatra mjerilom uspjeha. Mnogi naši sugrađani ulažu u automobil, a da se istovrmeno odriču puno osnovnijih životnih potreba. Pri tome se ne vode razumom i ne biraju automobil kakav trebaju nego onaj za koji misle da će doprinijeti njihovu društvenom statusu – bilo da se radi o muškarcu koji želi privući žene, čovjeku koji želi impresionirati svoje susjede, izazvati zavist kod kolega, ženi koja poručuje koliko vrijedi…
Loše odluke i pogrešne motive plaćamo visokim ratama kredita, često i nemogućnošću otplate.

U osnovi, trebali bismo kupovati automobil odgovarajuće veličine, jačine motora i opreme koju ćemo optimalno koristiti i automobil koji si realno možemo priuštiti.

ostavite svoj komentar