Banana

Dragocjena energija…

Biljka banana uzgaja se za hranu, ali i kao ukrasna vrtna ili sobna biljka. Potječe iz jugoistočne Azije, a raste u svim tropskim dijelovima svijeta. Banana ima zeljastu stabljiku koja postepeno prelazi u drvenastu, visine je 2 do 9 metara, ovisno o vrsti. Plodovi banane su uglavnom duguljasti, sa ili bez sjemenja, najčešće zučkate boje kada su zreli. Jedu se sirovi, a nedozreli se melju u brašno. Jestive plodove daju banane iz roda Musa koji sadrži preko 50 različitih vrsta banana. Postoji jako puno sorti od svake vrste, te hibrida između vrsta.

Banana je izuzetna prehrambena namirnica. Bogata je ugljikohidatima, fosforom, vitaminom A, magnezijem, kalijem, natrijem, selenom, željezom. Osim toga, i vrlo je ukusna. Banane sadrže tri prirodna šećera: saharozu, fruktozu i glukozu kombinirane sa vlaknima. Zbog toga daje trenutnu, podržavajuću energiju. Neka istraživanja podržala su mišljenje da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad.

images (15)Banana je voće broj jedan među sportašima. No, osim energije banana nam pomaže i u održavanju zdravlja. Banana sadrži tryptophan, vrstu bjelančevine koja se u tijelu pretvara u serotonin koji je poznat po tome da nas opušta, poboljšava raspoloženje, čini sretnijima.
Zato, kad ste neraspoloženi – pojedite bananu! Ukoliko ste anemični, banana je također dobar izbor. U kombinaciji sa voćem koje sadrži puno vitamina C (naranča, limun, kiwi) izbor je još bolji.

Banana je i voće koje zbog bogatsva kalijem i malog sadržaja soli, ima sposobnost smanjivanja rizika povišenog krvnog tlaka i moždanog udara. Isto tako, kalij povoljno utječe na koncentraciju i pažnju. Imate li žgaravicu banana također može pomoći (ako nekima može i izazvati žgaravicu). Banana se koristi i kod poremećaja rada crijeva zbog svog sastava i mekoće.

To je jedino sirovo voće koje se bez posljedica može uzimati kod kroničnih bolesti. 
Neutralizira prejaku kiselinu i smanjuje nadražajnost oblažući unutrašnjost želuca. Kalij je mineral važan u normalizaciji rada srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. Kada smo pod stresom, naš metabolizam se ubrzava i smanjuje se razina kalija. Ravnotežu možemo vratiti zalogajem bogatim kalijem-bananom.

Ne držite banane u hladnjaku jer brže sazriju! Dobro ih je razdvojiti, kad su skupa također brže sazore. I ne smiju ostati u vrećici, ispuštaju plin (etilen) koji potiče sazrijevanje.

Prijedlog iz praktičnog života:

KORA OD BANANE ZA SJAJ CIPELA
Unutarnjom stranom kore istrljajte kožnu ciipelu, potom ulaštite sa suhom krpom.

BANANOM PROTIV MAMURLUKA
Mamurni ste? Isprobajte frape od banane, mlijeka i meda. Banana umiruje želudac i uz dodatak meda nadoknađuje šećer u krvi, dok mlijeko hidrira i blagotvorno djeluje na cijelo tijelo.

BANANOM NA UGRIZ KOMARCA
Prije nego posegnete za nekim gotovim preparatom, pokušajte mjesto ugriza istrljati unutarnjom stranom kore od banane. Smanjuje oteklinu i iritaciju nastalu ujedom.

ostavite svoj komentar