Biciklist u prometu

u vožnji autom 008

U prometu na dva kotača…

Bicikl je praktično i ekološko prijevozno sredstvo i ima vrlo povoljan utjecaj na zdravlje. Svakako bismo trebali svoja “četiri kotača” barem povremeno zamijeniti sa svoja “dva kotača”.

Vožnja biciklom zahtijeva pridržavanje određenih pravila. Sudionici u prometu, bilo kao pješaci, bilo kao vozači bicikla ili motornih vozila, moraju poštivati određena pravila.

Preme Zakonu o sigurnosti prometa na cestama na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla i to noću – od prvog sumraka do potpunog svanuća, a danju samo u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, …)

Vrsta svjetala nije propisana. Svjetla ne moraju biti upaljena kada je bicikl zaustavljen ili parkiran u naselju, uz sam rub kolnika. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom javne ceste izvan naselja dužan je noću ( i danju u slučaju smanjene vodljivosti) biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Za slučaj da na biciklu nema svjetala ili da biciklist nije označen reflektirajućom odjećom kako to propisuje zakon predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna. Zaštitnu kacigu moraju nositi samo vozači mlađi od 16 godina. Nenošenje istih kažnjava se također novčanom kaznom u visini 300 kuna.

Biciklisti su dužni kretati se po biciklisičkoj stazi, a ukoliko iste nema, po kolniku, što je moguće bliže njegovom desnom rubu. Poželjno je rukom obavijestiti ostale sudionike u prometu o promjeni smjera (skretanja). Na taj način izbjeći ćete eventualne nesporazume vezane uz prednost prolaza (čest uzrok stradanja biciklista u prometu). Isto tako, važno je da biciklist siđe sa bicikla i kao pješak prijeđe preko pješačkog prijelaza (zebre). Naime, pješački prijelaz je prijelaz isključivo za pješake. Biciklisti koji u brzini uletavaju na prijelaz ugrožavaju i svoju i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

ostavite svoj komentar