Biciklom kroz grad – kritične točke

Tramvajska i autobusna stajališta…

Nedavno sam se, vozeći se biciklom s posla, našla u jednoj pomalo neugodnoj situaciji. Naime, dok sam na biciklu prolazila između ljudi koji su stajali na autobusnoj stanici jedna je žena počela vikati da ‘neka siđem s tog bicikla, kako me nije sram’ i tako…
Nisam instinktivno reagirala već polako nastavila dalje. No, navedena me zgoda ipak navela na razmišljanje. Jesam li stvarno trebala sići sa bicikla i gurajući ga proći taj dio puta? Zaključila sam da jesam.
Uistinu je nezgodno kad je stanica puna ljudi, pa kad još k tome naiđe autobus, jedni ulaze, drugi ulaze, treći se naviruju drugima preko ramena…Samo jedan krivi pokret dovoljan je da netko bude uplašen, udaren, ozlijeđen…

Pješaci, baš kao i biciklisti, nisu krivi što je cijeli niz staza označen nelogično i nepraktično. Vozači bicikala ljute se zbog potrebe čestih silazaka s bicikla jer to znatno umanjuje brzinu i praktičnost ovakvog načina putovanja.

Nažalost, možemo se samo nadati da će nadležne institucije poraditi na tome da se ovaj vid prometanja bolje regulira na zadovoljstvo svih sudionika.

Vesna Pleša

“Bicycle Way In Park” – Image courtesy of Serge Bertasius Photography at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar