Bijela rotkva ili daikon

Egzotična rotkva bogata aktivnim enzimima…

Japanska duga bijela rotkva ili daikon (lat. Raphanus sativus longipinnatus) je korjenasto povrće iz porodice rotkvi. Potječe s mediterana, a danas se ponajviše uzgaja u Japanu i sve češće i u našim krajevima.
Vrlo se lako skladišti – na suhom mjestu može izdržati i nekoliko mjeseci. U našim krajevima udomaćena crna rotkva i bijela okrugla srodnik je daikona, a postoji cijeli niz hibrida ovoga ukusnog i ljekovitog povrća.

P1030274Daikon sadrži niz aktivnih enzima koji pospješuju probavu, bogat je vitaminom C te kalcijem i željezom. Riječ je niskokaloričnom povrću koje potpomaže probavu cjelovitih žitarica i povrća i naročito masnoća. Stoga je preporuka uz pržena jela konzumirati malo naribanog daikona.
Daikon pomaže odstranjivanju suvišne vode i kolesterola iz organizma i razlaganje masnih naslaga. Stoga se posebno preporučuje kao redovita hrana za osobe koje pate od viška kilogrma kao i osobama koje muči celulit.
Kao diuretik povoljno djeluje na rad bubrega. Djeluje kao svojevrsni čistač tijela. Sve su rotkve čistači.

Korijen daikona suši se nariban na rezance ili narezan na kolutiće, dok se lišće, vezano u kitice, suši u hladu. Od lišća se pripremaju ljekovite kupke koje se preporučuju kod oboljenja jajnika i maternice, bolnih menstruacija, upale mjehura i dr. Takve kupke stimuliraju metabolizam i čiste organizam.
Svježe naribani korijen stavlja se kao oblog na modrice i kao takav umanjuje bol i sprječava unutarnje krvarenje.

Za prehranu se upotrebljava pretežito u maktrobiotičkoj prehrani i to u različitim kombinacijama: dodaje se juhama, kuha se na pari, izvrstan je prilog uz kuhane žittarice, preliven umakom, može se kiseliti kao repa i kuhati s grahom, može se konzumirati kao salata, nariban i nakapan s nekoliko kapi limuna preporučuje se uz masna jela, može se pomiješati sa sojinim umakom i jesti kao prilog prženoj hrani…

Sije se od polovice lipnja pa sve do kolovoza. Sije se u redove kao mrkva. Ne presađuje se.
Može se nabaviti svježi, kiseli ili suhi daikon. Kod kupnje treba birati onaj tvrđi, neoštećenog korijena, a ukoliko se prodaje zajedno s listovima, tim bolje. Listovi daikona odlični su za salate i odličan su izvor vitamina A.

 

ostavite svoj komentar