Biljke koje odbijaju kukce

S dolaskom toplijeg vremena vrata i prozori naših domova češće su otvoreni pa nerijetko k nama zalutaju i neželjeni gosti: kukci. Prije nego posegnete za raznim sprejevima i uređajima pokušajte ih odbiti biljkama koje ne vole.

Free Rosemary Herb photo and picture

To su:

  1. ružmarin
  2. bosiljak
  3. lavanda
  4. neven
  5. metvica (menta)

Bosiljak je aromatična, ljekovita začinska biljka lijepog lišća koje odbija kukce. Bosiljak treba postaviti na prozore i pored vrata jer odbija muhe i komarce. Jednostavno se uzgaja, a vrlo je dekorativan.  

Lavanda divno miriše i opušta, ublažava stres i potiče zdrav san. Njen miris godi većini ljudi, a kukce odbija. Lavandu treba postaviti blizu ulaza u dom kako bi svojim mirisom odbijala komarce, buhe, moljce.

Miris nevena također odbija komarce. Posaditi se može oko kuće, uz rub cvjetnih gredica ili u teglu na terasi ili balkonu.

Ružmarin je začinska i ljekovita, ukrasna biljka  koju možemo posaditi u zatvorenom i na otvorenom. Trebalo bi ga postaviti u blizini vrata i prozora.

Metvica je začinska i ljekovita biljka koja čiji miris odbija komarce. Od eteričnog ulja metvice može se napraviti prirodni sprej protiv komaraca.

Image by Zsuzsa from Pixabay
Image by Monika from Pixabay

ostavite svoj komentar