Biljke koje smanjuju zračenja oko nas

Biljke za ured i prostore u kojima radimo…

Postoje biljke koje upijaju zračenja elektroničkih uređaja (računala, tv prijemnika i dr.), pa ih to čini idealnim izborom za osvježavanje vašeg ureda ili prostorije u našem domu, a u kojem se nalaze spomenuti uređaji.

To su sljedeće biljke:

  • Peperomija,
  • Guščja noga (Syngonium Podophyllum), 
  • Zlatni lonac (Scindapsus Aureus),
  • Mirni ljiljan (Spathyphyllum Wallisi, 
  • sobni Filodendron, te Diffenbachia.

Zbog fluorescentnog zaslona i visoko naponskog dijela ekrana oko uređaja zrak se ionizira. Spomenute images (3)biljke upijaju taj zrak i pretvaraju ga u kemijsku energiju koju koriste za metaboličke procese i rast, jedanko kao što koriste energiju dobivenu fotosintezom. Što je zračenja više, biljka biva bujnija i ima više cvjetova.

Peperomija

 

Peperomija je tropska biljka koja se uzgaja u kućama i stanovima zbog ukrasnih šara na listovima.Najbolje je držati je na dosta svjetla. Nikada je nemojte držati na direktnom suncu jer im to potamnjuje listove. Držite ju dalje od izvora topline tokom zime i pazite da Vam biljka nikada nije na propuhu jer ove biljke ne vole hladni zrak.

Guščja noga (Syngonium podophyllum)
Guščja noga je jednostavna za uzgoj. Voli osvijetljeno mjesto  (ne direktnu sunčevu svjetlost) ali tolerira i veću sjenu. U ljetnom periodu je treba zalijevati redovno te ne dopustiti da se zemlja osuši, a zimi znatno ograničiti zalijevanje. Propuh i hladnoća joj smetaju. Jako je važno napomenuti da je svaki dio biljke otrovan i izaziva oštru bol u ustima ako se slučajno konzumira. Zato je treba držati podalje od djece.

Zlatni lonac (Scindapsus Aureus)
Zlatni lonac veoma brzo raste tako da će tokom godine izrasti i do pola metra. Ako i nije na izrazito svijetlom mjestu zadržati će šare na listovima. Ne treba mu baš puno vlage pa je preporučljivo da se zemlja prosuši do slijedećeg zalijevanja.

 

Diffenbachia i Filodendron vole vlagu i sjenovito mjesto. Filodendron je poželjno redovito prskati i brisati prašinu sa listova vlažnom krpicom. Diffenbachiju možete staviti u veću posudu, napunjenu vodom koja će isparavati i vlažiti biljku.

Mirni ljiljan je vrlo lijepa biljka neobičnih bijelih cvjetova koje možete izrezati i držati u vazi. Osim toga, to je vrlo skromna i nezahtjevna biljka. Voli svjetlo, ali uspijeva i u srednje osvjetljenoj prostoriji. Zalijevati ju treba tri puta tjedno (zimi rjeđe), a dobro je povrmeneno poprskati listove. Vrlo ju je lako razmnožiti (podijelite busen i posadite u zasebne posude).

ostavite svoj komentar