Biljke za dom

Prema namjeni prostora biramo biljke…

Spavaća soba
U spavaćim sobama savjetujemo izbjegavati biljke. Dok je izložena svjetlosti, biljka apsorbira ugljični dioksid, a ispušta kisik. U tami, fotosinteza prestaje, ali disanje se nastavlja. Biljka tada koristi kisik, a ispušta ugljični dioksid. A ako baš morate i u sobi imate dovoljno svjetla, posadite lavandu. Lavanda liječi blagu nesanicu.

plants-768717_640Kuhinja
Za kuhinju savjetujemo ružmarin (i ostalo začinsko bilje). Ružmarin umanjuje potrebu za kavom, te jača mentalnu budnost. Ukoliko imate djecu ili kućne ljubimce izbjegavajte otrovne ljiljane, božikovinu i filodendron. Zapamtite, nebriga je isto tako pogibeljna za biljke kao i pretjerana briga. Većinu biljaka dovoljno je zaliti jednom tjedno. Uvijek jednostavnim postupkom (gurnete prst u zemlju cca 5 cm) možete provjeriti vlažnost tla u kojem je biljka i po potrebi zaliti biljku. Biljke uvijek zalijevajte ustajalom vodom ili, ako ste u prilici, kišnicom.

Kupaonica
Ukoliko imate prostora i dovoljno svjetla u kupaonici, ona je idealna za određene vrste biljaka. Kupaonica je obično prostor sa dosta vlage (uslijed tuširanja i kupanja), što posebno pogoduje nekim biljkama. To su biljke koje dobro podnose i promjene temperature. Važno je ne izlagati ih hladnom zraku uz otvorene prozore u hladnije doba godine. Orhideje, razne paprati, kineska zimzelen, difenbahija, razni bambusi, afrička ljubičica, aloe vera, vražji bršljan, spatifilum, biljke su koje vole kupaonice.

Osobama koje nemaju vremena, kojima je problem održati na životu kućno bilje, savjetujemo nezahtjevne, jednostavne biljke, malo upornosti i pažnje prema bilju.

Tekst: Antonija Pleša

Photo courtesa oy Pixabay

ostavite svoj komentar