Biti sam

tijekom blagdana…

Osobama koje žive same, nemoćnim i starijim osobama bez obitelji te rastavljenim osobama najteže je upravo u vrijeme blagdana.
Kako izbjeći osjećaj tuge i usamljenosti tijekom blagdana?

Bilo da je samoća vaš izbor ili ste sami stjecajem okolnosti, blagdanima pokušajte ne pridavati neku posebnu važnost i značenje. Ponekad smo sami sebi najbolje društvo.
Pokušajte izbjeći samosažaljevanje, pokrenite se ili napravite nešto za sebe. To može biti posjet prijateljima, putovanje, izlet, možete se upisati na neki novi tečaj ili radionicu, uključiti se u neko društvo (planinari, umirovljenici, pjevački zbor, vjerska zajednica ili dr.), možete si pokloniti nešto lijepo ili otići na masažu, k frizeru ili se dugo opuštati u kadi.
Ako ne volite biti sami, ne isključujte se i ne lišavajte društva bez potrebe. Mnogi samci odluče ne priključiti se društvu prijatelja iz razloga što će većina biti u paru. Na taj način lišavate se mogućnosti da nekoga upoznate ili da se jednostavno lijepo provedete sa svojim prijateljima.

Poruka ostalima
Ako ste blagoslovljeni prijateljima i obitelji, imate mogućnosti počastiti se blagdanskim jelima, kolačima i pićem, razmislite o tome ima li u vašoj blizini netko tko je sam ili nema te mogućnosti. Božić je vrijeme kada smo više nego ikada pozvani misliti na druge, pogotovo na one koji su sami, koji nemaju ili su bolesni.
Pozovite nekoga na večeru, na druženje uz kavu i kolačiće i zagrijte nečije srce. U tome je bit Božića.

ostavite svoj komentar