Sami za blagdane

Osobama koje žive same, nemoćnim i starijim osobama bez obitelji te rastavljenim osobama najteže je upravo u vrijeme blagdana.
Kako izbjeći osjećaj tuge i usamljenosti tijekom blagdana?

Bilo da je samoća vaš izbor ili ste sami stjecajem okolnosti, pokušajte blagdanima ne pridavati neku posebnu važnost i značenje. I sami sebi možemo biti dobro društvo.

Samosažalijevanje samo odmaže. Uvijek postoji nešto što možemo napraviti, ako ne za druge, onda za sebe. Fini obrok, lijepo dekoriran stol, kupku, čašu dobrog vina, fini kolačić, omiljenu glazbu, knjigu, film. Razmišljanje o samoći samo snižava naše raspoloženje.

Osobama koje ne vole biti same savjetujemo da se ne isključuju i ne lišavaju društva bez potrebe. Mnogi samci odluče ne priključiti se društvu prijatelja iz razloga što će većina biti u paru. Na taj način lišavaju se mogućnosti da nekoga upoznaju ili da se jednostavno lijepo provedu sa svojim prijateljima. Uvijek se može otići kući.

Poruka ostalima
Ako ste blagoslovljeni prijateljima i obitelji, imate mogućnosti počastiti se blagdanskim jelima, kolačima i pićem, razmislite o tome ima li u vašoj blizini netko tko je sam ili nema te mogućnosti. Blagdani su vrijeme kada smo više nego ikada pozvani misliti na druge, pogotovo na one koji su sami, koji nemaju ili su bolesni.
Pozovite nekoga na večeru, na druženje uz kavu i kolačiće i zagrijte nečije srce. U tome je bit blagdana.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar