Živjeti svjesno

Nature, Garbage, Pollution, EcologyJeste li spremni odvojiti par minuta za razmišljanje o tome koliko svojim postupanjem pridonosite održivom razvoju? Zaštiti prirode? Čišćem okolišu? Budućnosti naše djece?

Ponekad je pred nama samo izbor između dva zla – većeg i manjeg. Kako znati što je bolje?
Npr. je li bolje koristiti jednokratne ili klasične pelene? Je li bolje prati posuđe ručno ili u perilici? Je li plastična ambalaža prihvatljiva ili ne? Plastične vrećice?
Možda možemo razmisliti o tome kakav automobil vozimo, kako grijemo svoj dom, kako putujemo, koliko recikliramo, jesmo li racionalni potrošači energije i slično?

In Nowy Dwór Mazowiecki, Wisla, WaterRazmisliti i osvijestiti ne znači postati isključiv ili naporan, forsirati sebe i druge na promjene na koje možda nismo spremni…  To znači živjeti širom otvorenih očiju, dobro se informirati i živjeti svjesni onoga što činimo i kako to što činimo utječe na druge ljude i na okoliš.

Kad bi svatko od nas uveo male promjene u svom malom svijetu, naš veliki svijet bio bi ljepše i sigurnije mjesto za život. Naša djeca i naši unuci bili bi nam zahvalni i svi bismo zaslužnije uživali u prirodi koja nam se nesebično daje. 

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar