Biti tata

Velika odgovornost i izazov…

Različitost uloga majke i oca u obitelji utemeljena je biološkim i društvenim odnosima. Tradicionalne uloge se mijenjaju, no još uvijek su majke više uključene u brigu oko djece, a očevi stoje malo po strani, nerijetko i sami nezainteresirani za ulogu oca odgajatelja.
Uloga oca u obitelji velika je odgovornost i veliki izazov. Prisutnost oca (ne samo fizička prisutnost) važna je za razvoj djeteta i održavanje zdravlja obitelji.
Mnogi smatraju da otac mora biti neupitan autoritet, da nema mjesta prigovorima i sumnjama u njegove postupke. Takav otac se izdvaja, nedostupan je, koristi se tradicionalnim metodama odgoja (kažnjavanje, omalovažavanje, poticanje osjećaja krivnje kod djece), ne govori o osjećajima, općenito rijetko ili nikada ne razgovara sa djecom ozbiljno, bježi od problema, izbiva iz kuće, ne priznaje kada pogriješi i u svojim je postupcima vrlo nepredvidiv.

Između uloge oca danas i uloge oca nekad ne može se staviti znak jednakosti. Vremena su se promijenila i okolnosti u kojima danas živimo i mi i naša djeca bitno su drugačije.
Uspješan otac danas provodi vrijeme sa svojom obitelji, aktivno sudjeluje u odgoju djece, zainteresiran je razgovara sa djecom, podržava ih, svjestan je svoje pogrešivosti, pokazuje osjećaje i dijeli ih sa svojim bližnjima.

ostavite svoj komentar