Blagdanska rasvjeta

Tisuće lampica svijetli kroz noć…

Tijekom mjeseca prosinca, na ulicama i trgovima, u izlozima trgovina i u poslovnim prostorima tisućama lampica svijetli blagdanska rasvjeta, podsjetnik na predstojeće blagdane.
A sve ranije okićeni su i naši domovi i okućnice.
Ipak, ne treba zaboraviti da se na taj način troši i više električne enrgije. Korištenje efikasne blagdanske rasvjete svakako će potrošnju umanjiti i blagdansku ravjetu učiniti ekološki prihvatljivijom.
LED diode troše i do 90 % manje električne energije od klasičnih žaruljica – svjetiljki sa žarnom niti, koje se griju i kraće traju, a samo 10% električne energije pretvaraju u svjetlosnu energiju. Osim toga, budući su spojene u seriju, pregori li samo jedna u nizu, cijeli lanac ne svijetli, a  postupak traženja koja je žaruljica pregorjela i zamjena iste nije baš zabavna.

LED diode proizvode minimalno topline pa je osim veće iskoristivosti njihova prednost i to što nema rizika od požara. U trgovinama se mogu kupiti LED diode svih boja i stilova, u nizovima od 25 pa sve do 200 komada. Zaštićene su od razmrskavanja, otporne na mehanička naprezanja, a radni vijek im se proteže na impozantnih 100.000 radnih sati (više od 11 godina). U slučaju da jedna pregori, ostale nastavljaju svijetliti, što bitno olakšava postupak identifikacije neispravne diode i njezine zamjene ispravnom.
LED diode nešto su skuplje od standardnih žaruljica, no, njihove prednosti nadmašuju razliku u cijeni.

Kod kupovine obratite pozornost na to jesu li lampice namijenjene vanjskoj upotrebi ili unutarnjoj. Ne koristite unutarnje lampice za vanjsku rasvjetu.
Pregledajte lampice – ima li oštećenih (da kojim slučajem izolacija nije oštećena, žice ogoljele).
Postavite rasvjetu na način da omogućuje nesmetano kretanje ukućana – ne postavljajte ih ispod prostirača, namještaja i sl. jer se prekrivene žice mogu pregrijati, oštetiti i prouzročiti požar.
Na jedan produžni kabel ne preporuča se postavljati više od tri niza lampica kako ne bi došlo do pregrijavanja.
Preporučujemo i to da prilikom izbivanja iz doma ili prije odlaska na spavanje isključite lampice.
Kako biste uštedjeli energiju rasvjetu palite vremenski podesivim utičnicama – podesite ih na određeni broj sati ili ih palite onda kada ovaj tip rasvjete postiže svrhu – u večernjim satima kada lampice dolaze do izražaja.
Pri postavljanju rasvjete vodite računa o kućnim ljubimcima ako ih imate i ako šeću po dvorištu ili po kući. .
Za vanjske prostora (i balkone i terase) koristite produžne kablove i pribor namijenjen vanjskoj upotrebi i uvjetima snijega, kiše, vlage.

ostavite svoj komentar