Bliskost u vezi

Osnova na kojoj se gradi veza…

Nedostatak bliskosti među partnerima jedan je od najčešćih uzroka koji parovi navode kao razlog zbog kojega žele razvod. Zapravo, problemi u odnosima gotovo se mogu svesti na nedovoljnu bliskost među partnerima u vezi.
Posve je razumljivo da intenzitet strasti, nježnosti i zaljubljenosti između partnera tijekom godina opada. Ukoliko se radi o stabilnim, izgrađenim odnosima, navedene će osjećaje zamijeniti osjećaj ljubavi, bliskosti, topline, pouzdanosti – osjećaji kojima težimo i koje cijenimo više što smo stariji.
Bliskost između partnera jedna je od temeljih vrijednosti u braku. Ako potreba za bliskošću barem donekle nije zadovoljena, nastaju problemi. Događa se da partneri dijele životni prostor, jedu za istim stolom, spavaju u zajedničkom krevetu, odrađuju obiteljske i druge obaveze, nerijetko prakticiraju i seks, a da zapravo nisu bliski. Izostaju nježnosti, razgovori, držanje za ruke i sl. Takav odnos rezultira nezadovoljstvom i frustracijama koje se realiziraju kroz svađe i optužbe.
Sretni u vezi možemo biti samo sa osobom sa kojom osjećamo bliskost. Ljubav raste i živi samo u odnosu u kojem je prisutna bliskosti između partnera.
Parovi koji ne pridaju važnost bliskosti udaljeni su i distancirani, nemaju temelj za njegovanje i rast ljubavi. Takve veze obiluju tugom i osamljenošću jer u svakoj osobi, priznala ona to ili ne, postoji želja za bliskim odnosom.
Dežurni krivac za brojne bračne krize najčešće je životna rutina i svakodnevica pretrpana obavezama i neizvjesnošću – poslom, djecom, plaćanjem računa, otplaćivanjem kredita…
Nerealna i neobostrana očekivanja također su čest uzrok gubitka bliskosti između partnera. Često imamo svoju viziju braka i partnera i odbijamo prihvatiti realno stanje i partnere onakvima kakvi jesu.
Brak je odnos koji zahtijeva možda više nego ikoji drugi. Partner bi nam trebao biti na prvom mjestu. Kada s partnerom ostavarimo odnos u kojem smo jedno drugome ‘prvi’ taj se odnos reflektira i na djecu i na ostale segmente braka i života.

Da biste sa nekim bili bliski potrebno je imati određenu dozu zrelosti i samopouzdanja.

Druga strana medalje je – pretjerana bliskost. Pretjerano iskazivanje emocija i bliskosti također može biti izvor problema u vezi. Pogotovo ako oba partnera ne razmišlaju jednako pa jedan guši drugoga svojim iskazima ljubavi, nježnosti i sl.
Da bi se bliskost ostvarila nije potrebno da ona stalno bude visokog intenziteta.
Svatko u vezi mora imati malo ‘svog prostora’, slobodu izbora, trenutke samoće i vrijeme posvećeno odnosima sa drugim osobama – prijateljima, obitelji, poznanicima…

ostavite svoj komentar