Bob

Jedna od najstarijih kultiviranih biljaka…

Bob (lat. Vicia faba) jednogodišnja je biljka iz reda mahunarki. Afro-azijskog je porijekla, a danas se uzgaja u cijelom svijetu. Vrlo je nezahtijevna i otporna biljka. Uspijeva na raznim tlima, uspravnog je rasta, visine od cca 1 m. Otporan na hladnoću i može prezimiti za blaže zime. S druge strane, ne podnosi dobro visoke pa ga treba saditi u onom dijelu vrta u kojem će imati zaštitu od izravne sunčeve svjetlosti. Cvate od travnja do kolovoza, dozrijeva od lipnja do rujna.
Uzgaja se zbog ploda (zrna) koji je vrlo cijenjen kao prehrambena namirnica. U našim krajevima najpopularniji je u Dalmaciji i najpisutniji u dalmatinskoj kuhinji. Iako se radi o izuzetno zdravoj namirnici nedovoljno je zastupljen u našoj svakodenvnoj prehrani.
Sadrži obilje bjelančevina, vlakna, lecitin, vitamine skupine B, fosfor, magnezij, mangan i željezo. 100 g ovog povrća sadrži 110 kcal, što je nešto više od prosjeka ostalog povrća. Možemo slobodno reći da se radi o zdravim kalorijama.
Zrno boba koristi se za pripremu raznih jela: variva, salata, juha, pirea, priloga. Mlado lišće može se koristiti sirovo ili se pripremati poput špinata. Mahune boba koriste se samo dok su mlade, u varivima.
Najbolje je pripremati mladi bob. Starenjem kožica zrna postaje tvđa i gorča pa ju je prije pripreme potrebno odstraniti. To je najbolje učiniti na način da se bob prokuha minutu-dvije, ohladi pod mlazom tekuće vode i potom zrno istisne iz opne. Bob se treba pripremati i konzumirati vrlo brzo nakon branja. Što je svježiji, to je bolji.
Proljeće je vrijeme kada na tržnicama imamo priliku kupiti mladi bob, a tijekom godine u trgovinama možemo kupiti zaleđeni. Mahune boba trebaju biti svježe jarko zelene boje, bez crnih mrlja, moraju biti hrskave i lako pucati kad ih se prepolovi.
Osim što se lagano uzgaja lako ga je skuhati i kombinirati s drugim povrćem i mesom.

Neke osobe mediteranskog podrijetla (naročito armenskog i grčkog), loše podnose bob i mogu dobiti vrlo ozbiljnu bolest – favizam, koja se očituje kao teška anemija. To se odnosi na konzumaciju sirovog boba, a ako se povremeno konzumira termički obrađeni bob, mogućnost oboljenja je gotovo je nikakva.

ostavite svoj komentar